Truslen fra norden er stærkt overdrevet

Ugeskriftet sætter denne uge fokus på lægestuderende med 2 artikler:

Truslen fra norden er stærkt overdrevet:
Mens regeringen og resten af danskerne er stærkt bekymrede over indvandringen af svenske medicinstuderende, ser Sundhedsstyrelsen situationen noget anderledes. Af to grunde: Danmark lider ikke af lægemangel men af speciallægemangel - og tallene i medierne er misvisende.
Kilde: http://www.laeger.dk/portal/page?_pagei … ema=PORTAL

Danmark, dum og dejlig
Gør noget nu! Lav kvoteordninger! Indfør arbejdspligt! I Folketinget og blandt lægepolitikere er der pres på videnskabsministeren for at løse problemet med de mange udenlandske studerende på de danske medicinstudier. Ellers risikerer vi, at lægemanglen bliver endnu værre.
Kilde: http://www.laeger.dk/portal/page?_pagei … ema=PORTAL

“Men hvad med al snakken om, at hver tredje eller hver fjerde medicinstuderende er svensker? »Det passer ikke,« svarer Solveig Boesen og henviser til en samlet optælling for studieåret 2004-2005, hvor der var 839 nordiske studerende på lægestudiet ud af et samlet antal på cirka 7.000. »Det er omkring hver tiende.«” :shock:
ja, det virkede godt nok som et noget større problem i medierne - typisk :roll:

Er de udenlandske studerende ikke også med til at højne hele vores uddannelse i Danmark ?. jeg mener flere studerende = flere ansatte = flere forskere = øget faglighed osv. Jeg tror for KU’s vedkommende at der er en smule stolthed over at være et centrum for medicinuddannelsen i norden. Problemet med praktikpladser og klinik må løses på en anden måde, feks. ved klinikophold på den anden side af sundet. Hvis der kommer for få “danske” læger kan man da bare udvide med nogle flere hold!!! Uddannelse kan være en slags industri og en måde at tiltrække eliten i europa.

Men hvem skal betale? Hvem skal undervise?

Der er i forvejen ikke den bedste undervisning på bachelordelen, og på 1-2. sem. genbruges underviserer som gang på gang får dumpekarakter af de studerende, fordi de ikke kan finde andre.

Det som kendetegner eliteuniversiteter er i øvrigt heller ikke størrelsen, men gørelsen, og det er det sidste som KU har størst problemer med.

Man skulle hellere lægge op til at uddanne flere læger i Lund og så lave samarbejde over broen.

Jeg deler nu ikke din utilfredshed med undervisere, enkelte måske, men lad nu det ligge. Jeg taler om at regeringen skal bruge denne trend i eget favør. Det er en gave at få dygtige unge mennesker fra vores nabolande hertil i perioder af 8-10 år. En fantastisk mulighed - deres hjemland har postet mange penge i deres barndom, og nu er de klar til at være produktive… i Danmark måske? Udfordringen bliver så at skabe rammer som kan holde på denne store gruppe læger/forskere.
Måske skulle man tvinge de udenlandske studerende til at købe en lejlighed i KBH - i løbet af et par år vil prisen være faldet og så har de ikke råd til at flytte hjem - snedigt. 8)
Min holdning er at det er de andre nordiske lande der snyder sig selv med denne udvikling… Dette statement kan sikkert diskuteres.

[quote=“Shelob”:393evozp]“Men hvad med al snakken om, at hver tredje eller hver fjerde medicinstuderende er svensker? »Det passer ikke,« svarer Solveig Boesen og henviser til en samlet optælling for studieåret 2004-2005, hvor der var 839 nordiske studerende på lægestudiet ud af et samlet antal på cirka 7.000. »Det er omkring hver tiende.«” :shock:
ja, det virkede godt nok som et noget større problem i medierne - typisk :roll: [/quote]

Nu sagde de altså kun i medierne at det er hver trejde eller fjerde studerende der er svensker blandt dem der er blevet optaget i år, ikke generelt :stuck_out_tongue:

Dårlig lægelønninger og det danske speciallægeuddannelses-systemet er nok skyld i at mange vælger at tage hjem efter endt uddannelse. Det danske system kan på mange måder ikke konkurrere med de ordninger som findes i Norge/Sverige - måske er det også derfor at danske læger flytter til Norge for at uddanne sig til speciallæger??? Måske skulle man også vende om på problemet og spørge hvor mange af de danske speciallæger som vender tilbage til Danmark efter de har fået sin specialeuddannelse i f.eks Norge???

ja det er egentlig en ret interessant idé - kræver så en regering der faktisk vil pose en del penge ud til universiteterne - og fjerner heller ikke problemet med at de studerende ikke optages på lige vilkår jf karakterskalaerne (det vil et kotesystem heller ikke sikre - men et kotesystem vil dog reservere et vist antal pladser til danske studerende som så i den gruppe vil være ligestillet). måske både udvide holdene og samtidig reservere et vist antal pladser til danske studerende?

hvor mange danske speciallæger bliver egentlig uddannet i udlandet om året? og hvor mange i Dk?

Hvis man satte indkomstskatten markant ned, ville man få lov at beholde mange flere af de udenlandske lægestuderende efter studiet. Især de svenske og norske, da de også brandbeskattes derhjemme (ligesom vi bliver hér indtil videre).

apopov

Det ville koste milliarder i tabte skattekroner, og resultatet ville være en offentlig sektor, der er værre end DSB. Sygehuse der ikke fungerer, ingen hjælp til folk der ikke kan betale, togpriserne fordoblet, profitinteresser i alt m.m. Men til gengæld ville ventelisten aldrig blive længere end antallet af beboere i de dyre postdistrikter. :roll:

Og måske kunne lægerne fede den med millionerne… Det synes jeg nu er en dårlig byttehandel!

Jeg tror man bliver nødt til at vænne sig til at arbejdsmarkedet er mere bevægelig i fremtiden. Ikke kun svenskere vil rejse fra Danmark - danskere vil gøre ligeså. Jeg mener, hvis dåseøl er billigere i Tyskland tager vi derned og køber ind.
Danmark har alt for længe betalt for lidt for en arbejdskraft som er meget eftertragtet. “Simple” EDB-folk får rask væk 50.000 om mdr. på deres glatte ansigt det første år de er på arbejdsmarkedet… Verden er blevet mindre, Danmark kan ikke blive ved på denne måde vi må være konkurrencedygtige - også på sundhedsområdet. Og ja!! det koster skattekroner, men måske var det så en idé at beskatte boligfortjenester istedet. De senere år har det jo nærmest ikke kunnet betale sig at arbejde…
De sundhedsvidenskabelige fakulteter har en eftertragtet vare i norden, et kæmpe potentiale som Danmark blot skal udnytte. Lige nu sidder vore nordiske naboer og griner, men samtidig sveder de i hænderne - for hvor længe varer det ved??

synes blot det er interessant at der til stadighed … hvert år går folk som overlæger, dekaner, professorer i sundhedsstatistik ud til medierne og siger at denne nordiske invasion forstærker vores lægemangel og det er det egentlige problem … hvorfor er det tilfældet når manglen reelt ligger på speciallæge-plan?

[quote=“P”:3cb3jz0c]Det ville koste milliarder i tabte skattekroner, og resultatet ville være en offentlig sektor, der er værre end DSB. Sygehuse der ikke fungerer, ingen hjælp til folk der ikke kan betale, togpriserne fordoblet, profitinteresser i alt m.m. Men til gengæld ville ventelisten aldrig blive længere end antallet af beboere i de dyre postdistrikter. :roll:

Og måske kunne lægerne fede den med millionerne… Det synes jeg nu er en dårlig byttehandel![/quote]

Det er nemlig fuldstændig korrekt, men efter min mening er det slet ikke det offentlige, der skal drive sygehusene. Det er private. Desuden skal sygesikringen privatiseres, så der kommer konkurrence på dét område. Så har alle stadig råd til at betale for det - uden skatten behøver være særligt høj.

Som det ser ud nu, er der mange højtuddannede, der “flygter” fra de høje skatter i DK og slår sig ned i Storbritannien eller USA i stedet. Dette ville som sagt kunne undgåes, hvis man satte skatterne markant ned. Dette ville efter min mening IKKE gå ud over velfærden (se ovenfor).

apopov

Det ville koste milliarder i tabte skattekroner, og resultatet ville være en offentlig sektor, der er værre end DSB. Sygehuse der ikke fungerer, ingen hjælp til folk der ikke kan betale, togpriserne fordoblet, profitinteresser i alt m.m. Men til gengæld ville ventelisten aldrig blive længere end antallet af beboere i de dyre postdistrikter. :roll:

Og måske kunne lægerne fede den med millionerne… Det synes jeg nu er en dårlig byttehandel![/quote]

Hmm. Du skriver at det ville koste milliarder af tabte skattekroner, og en dårlig offentlig sektor. Det lyder måske for nogen som en skræmmende ide, men jeg synes nu det lyder fantastisk. Det ville jo nemlig tvinge staten til privatisere sundhedssystemet. Der vil blive indført markedsøkonomi også på dette punkt, og dette vil pga. manglen på læger føre til højere løn og vupti :shock: mange flere svenskere etc ville blive i landet.

[quote=“apopov”:n87l6fym]Dette ville efter min mening IKKE gå ud over velfærden (se ovenfor).
[/quote]

Godt at høre der bliver sagt velfærden, og ikke velfærdsstaten=velfærdssatan :evil: . Velfærden vil trives, men velfærdssatan vil lide et knæk :slight_smile: :slight_smile: :up:

Man kunne ligefrem frygte, at Danmark erhverver sig et “sundhedsvæsen”, der yder toppræstationer, belønner flid og excellence.

Da Bertel Haarder i går aftes var på DR’s pinebænk vedr. de famøse “nationale tests”, afleverede den mindre gæve DR-vært det, vedkommende opfattede som “bomben”: “Jamen, Bertel, Danmark ligger midt i feltet - er det nu så dårligt?”. Ak, Danmark er fortabt.

Ærbødigst,

Niemann.

PS Mit alterego byder mig at påpege det selviske og onde i din tankegang - kapitalistsvin!

PPS P: “togpriserne fordoblet”. De aktuelle billetpriser er jo allerede fordoblede vis-a-vis den angivelige, jf. statsstøtten.

[quote]Det ville koste milliarder i tabte skattekroner, og resultatet ville være en offentlig sektor, der er værre end DSB. Sygehuse der ikke fungerer, ingen hjælp til folk der ikke kan betale, togpriserne fordoblet, profitinteresser i alt m.m. Men til gengæld ville ventelisten aldrig blive længere end antallet af beboere i de dyre postdistrikter.

Og måske kunne lægerne fede den med millionerne… Det synes jeg nu er en dårlig byttehandel![/quote]

Hov, hov - beregninger og undersøgelser foretaget af bl.a. de gæve liberalister fra CEPOS, Velfærdskommissionen m.fl. viser klart, at en lempelse af topskatten vil betyde en udvidelse af arbejdsstyrken, der svarer til tusinder af fuldtidsstillinger. Det kaldes dynamiske effekter og er altid observerbare.

I øvrigt en ret interessant tankegang: Velfærdsstaten har fostret et enfant terrible - DSB, hvis private tager hånd om Sundhedsvæsnet, ryger det lukt i helvede til DSB. Du er jo nihilist, mand!

Ærbødigst,

Niemann

Ja Bertel i tv i går var en fryd. Han startede ud langsomt og svarede udenom, men da han var kommet op i gear, tromlede han journalisten (hvis elevnievau var lige til en fyring på gråt papir).

Problemet med med et privat sygehusvæsen er spørgsmålet om hvem der skal behandle socialklasse 5. De kan ikke selv betale, og hvorfor skal nogen ikke betale for forsikring og andre ikke?

Kan I liberale ikke beskrive et land som har et bedre system end det danske, både fordele og ulemper. Vi kører rundt i “sænk skatten dynamisk effekt” “nej, det skaber A og B hold”.

Så er vi da enige så langt. Er Bertel og Anders også dine idoler?

Ang. din forespørgsel: Som du sikkert ved, synes jeg vældig godt om den amerikanske model: er du uden forsikring, men er ejer af et hus, må du tage et banklån, men har du derimod likviditet som en kinesisk risbonde, så træder staten til. Det er i mine øjne me
re fair, da man i langt højere betaler for sine egne dumheder - e.g. rygning, narkotikamisbrug o.s.v. Selvom min sympati er enorm for folk med eksempelvis rygerrelateret kræft, finder jeg det kun rimeligt, at disse betaler for deres handlinger gennem en forhøjet forsikringspræmie eksempelvis.

Som en amerikansk læge beretter i en bog, jeg netop har læst: “Surely, a health care system funded by the government would provide good service - we would just have to lower our expectations a little bit, take a number and get in line.”

Undrer det nogen, at danske læger i stigende grad tegner private forsikringer? Undrer det nogen, at min “familielæge” på det nærmeste har påbudt mig altid at vælge det private alternativ, hvis jeg skal behandles?

Et privat sygehusvæsen åbner også for det perspektiv, at man for alvor kan belønne de begavede og dygtige læger, de ildsjæle, der er i stand til at gøre det hele lidt bedre. Man kunne også håbe, at det betyder en ændring af den meget reaktionære specialistuddannelse med forudgående årelange ørkenvandring samt indførelse af “learning by best practice” - er det kun mig, der med en andenrangsuddannelse i sigte planlægger mit fremtidige virke i udlandet?

Det er det evindelige argument, uanset om vi taler om børnehaver eller sundhed. Hvis jeg er villig til at sælge min bil for at opnå den bedste pleje og behandling, skal jeg så samtidig røvrendes af det offentlige, fordi jeg ønsker at blive behandlet privat?

PS Jeg er før blevet kritiseret for min “evindelige” politisering, men ærligt talt, det politiske vejrlig har afgørende indflydelse på sundhedssvæsnet, hvorfor jeg opfatter det som altafgørende, at der startes debat indefra.

[quote]er i mine øjne me
re fair, da man i langt højere betaler for sine egne dumheder - e.g. rygning, narkotikamisbrug o.s.v.[/quote]

… og alkohol