Spørgsmål: Hvornår er man typisk færdig med specialisering? Løn under KBU og hoveduddannelse? Hvad er jeres historie?

Hejsa,

Jeg går stadig lidt rundt med tanker om at skifte til medicin, men er stadig lidt afskrækket pga. min alder. Jeg tænke derfor på at spørge om I ved om de fleste medicinstuderende går meget lineært gennem studiet (fx. 19-25 år: Bachelor/kandidat, 26 år: KBU, 27-32 år: Specialisering)? Hvis jeg starter nu, kan jeg blive specialiseret som 37-årig, hvilket lidt afskrækker mig, da jeg gerne vil i gang med rigtigt at arbejde hurtigst muligt. Desuden tænker jeg at i alderen 30-37 vil jeg gerne stifte familie, men er bange for at jeg får for travlt med KBU og hoveduddannelse, hvis jeg vælger medicin.

Jeg ved at man arbejder på klinik, men jeg tænkte på om man får løn under KBU? I så fald, hvor høj løn får man herunder samt hvor høj løn får man under specialisering? Når man ser på alle lønstatistikkerne for startløn, er det vel efter man har færdiggjort sin hoveduddannelse? :slight_smile:

Derudover ville jeg spørge om den præcise forskel på introduktions- og hoveduddannelsesstilling. Desuden tænkte jeg på om det er “nemt” at få en plads i den by/det område, man gerne vil arbejde i, eller bliver det meget mere tilfældigt/“man tager hvad man kan få”-agtigt? :slight_smile:

Jeg håber I vil hjælpe. Alle input er værdsat.

Bedste hilsener

1 Synes om

Hej!
Nu er jeg godt nok på 1. semester, så jeg kan desværre ikke svare dig på, om de fleste gennemfører studiet lineært.

Dog vil jeg sige, at man “allerede” under KBU efter de 6 år (eller mere) på studiet er i gang med det “rigtige” arbejde.

Hvad angår specialisering, er man rigtigt nok under uddannelse til speciallæge under henholdsvis introduktions- og hoveduddannelsesstilling; men begge er ansættelsesforløb, og hverdagen byder derfor på det “rigtige arbejde”.

Som sagt er jeg selv ny studiet så ret mig endelig, hvis jeg har misinformeret. :slight_smile:

Citatblok

Hej bios112,

Tak for svar :slight_smile: Yes, jeg vidste at man arbejder under KBU og introduktion, men jeg skulle måske have præciseret mit spørgsmål mere - jeg har nu rettet mit spørgsmål i mit oprindelige oplæg. Jeg tænkte på om det er lønnede stillinger samt hvor meget man kan forvente :slight_smile:

Nu er jeg godt nok også kun i gang med studiet, så hvis der er nogen der kan rette mig, må de meget gerne det.

Men du kan beregne løn via denne https://loenberegner.yl.dk/
Men KBU lønnen ligger cirka omkring de 32-33.000. Så stiger lønnen efter endt KBU da man får ret til selvstændigt virke.
Intro- og Hoveduddannelsesstillinger har lidt forskellig løn, men det rammer vidst fra 38-40.000 og op af alt efter hvor langt man er, og hvor meget erfaring man har.

Og ja efter du er færdig med medicinstudiet på universitetet, så arbejder du selvom det hedder uddannelse. Ergo du får løn. :slight_smile:

Hej

Jeg kender flere der tager en “omvej” før de bliver færdig med studiet, i form af vikariat (6 måneder), forskningsår (1 år), opdeling af ba. og ka. opgave semestre (2x6 måneder), orlov mellem ba. og ka. (fra 6 måneder til 2 år)
Så det er slet ikke noget nyt at man kommer ud som kand. med 29-30 år selvom man startede da man var 21.

Sagt meget kort er introstilling er lidt en smagsprøve på specialet, hvor man varetager de knap så specialiseret opgaver på afdelingen, hoveduddannelse klæder dig på til at være speciallæge i det pågældende speciale.

Om det er nemt at komme ind på et speciale kommer an på antal pladser og hvor eftertragtet et speciale er, der er selvfølgelig mange ting man kan gøre under studiet for at forbedre ens chancer. Fx var der 30 ansøgere til Neurokirurgi hoveduddannelses 3 pladser.

3 Synes om

Nu kommer jeg lige med en gang kvalmefrembringende livsfilosofisk bavl der let kunne læses som om at jeg prøver at gøre mig klog på hvordan du skal leve dit liv - det er ikke meningen. Tag det som et input hvis du kan bruge det, og smid det ud hvis ikke du kan. Jeg vil selv være mindst 46 når jeg opnår min specialisering. Intet i mit liv har formet sig præcist sådan som jeg planlagde det, og min erfaring er at ting udvikler sig på måder man aldrig ville kunne have forudset fra starten. Det kan godt være at man gerne vil stifte familie i en bestemt alder, men det er ikke sikkert at omstændigheder af enhver tænkelig art vil tillade det. (Jeg ved jo som sagt intet om dig, så tag det ikke som andet end ord). Hvem siger at man overhovedet er i stand til at få børn? Hvem ved om det næste menneske du møder, er det du skal dele resten af livet med (hvis ikke den person allerede er fundet :slight_smile: )

Min pointe er at livet er fuldt af uforudsigelige hændelser, tilfældigheder og uheld, så den devise jeg selv lever efter er, at kontrollere hvad du kan kontrollere, og lad resten udspille sig som det vil. Hvis du kan mærke at du har lyst til livet som læge, så lad det være din drivkraft - ikke hvilken alder du eventuelt vil have når du er færdig. Glæden ved noget er ikke afhængig af hvornår i livet det opnås.

Jeg tror at glæden ved at få et barn er akkurat ligeså stor for en på 23, som en på 43. Held og lykke med hvad end du beslutter dig for

6 Synes om

Jeg startede i en alder af 23 på studiet, fjumrede 1½ år undervejs og blev uddannet læge som 30-årig. Jeg er aktuelt i gang med min hoveduddannelse, og venter barn nummer 2. Jeg er 34 den dag i dag.

Grundlønnen stiger relativt hurtigt efter du er færdiguddannet. Inklusive pension ligger jeg på 45.000 og har gjort det siden jeg blev færdig med min introduktionsuddannelse (2 år efter jeg blev uddannet). Når vagttillæg mv. regnes med ligger man gerne på omkring 50 alt inklusive. Næste år stiger jeg yderligere til 48,5 og om 3 år stiger jeg til 55. Som speciallæge kan man ansættes som afdelingslæge til 68. Overlægerne (typisk 5 års arbejde som speciallæge) tjener lidt mere.

Introduktionsuddannelserne er første år af en speciallægeuddannelse. Introduktionsuddannelserne søges på de enkelte afdelinger med undtagelse af almen medicin (praktiserende læge). Flaskehalsen er typisk adgang til hoveduddannelse som søges i den enkelte videreuddanelsesregion (Øst, nord og syd). Hoveduddanelse er de sidste 4,5-5 år af en speciallægeuddannelse. Afhængig af hvor vigtigt geografi er for dig kan du være mere eller mindre selektiv med hvor du søger speciallægeuddannelse (der er typisk slået et antal forløb op mellem 1-40 afhængig af det enkelte speciale). Hvis du er mere selektiv risikerer du selvfølgelig ikke at få hoveduddannelse og må vente til næste ansøgningsrunde. I nogle specialer kommer du slet ikke i betragtning hvis ikke du er villig til at søge alle de udbudte stillinger.

Jeg forventer at være færdig som speciallæge i en alder af 39-40 stykker.

5 Synes om