Skal jeg vælger AAU fremfor AU

,

Hej stud.med’er
Kalder alle medicinstuderende der går på Aalborg universitet, samt folk der flyttet fra AAU til AU.
Jeg skriver dette opslag fordi jeg selv synes jeg står med et kæmpe dilemma og har brug jeres hjælp!
Har afsluttet gymnasiet med et flot snit og venter egentlig på søge ind til sommer.
Jeg er dog netop for er par dage siden blevet oplyst omkring at chance for at jeg kan starte på medicin med en vintersstart er meget usandsynligt pga min alder (er 20år). Det kommer som et enormt chok kan man sige, da jeg af personlige/økonomiske årsager SKAL (vil) starte til sommer på uni. Har desuden allerede holdt det famøse sabbatår så er klar til at komme tilbage til skolebænken!
Jeg har så fundet ud af at AAU optager kun om sommeren og tænkte straks, at hvis jeg vil sikre mig en plads på medicinstudiet med sommerstart, så må det være der jeg skal søge.
Jeg brænder virkelig for at læse medicin og kan ikke se pointe i at vente 6 mdr. når jeg godt kan starte på AAU.
Det er jeg så begyndt at snakke om til folk og undersøge mig lidt frem til at:

  • At folk siger meget forskelligt om AAU. Nogen siger at det er kreativt og moderne opsat på det her med at man arbejder i grupper. Andre siger at det har føles meget kaotisk da det er et relativt nyt studie. At underviserne ikke har været optimale osv.

Jeg har brug for hjælp til at danne et nuanceret billede af hvordan det har været at læse medicin på AAU? Både gode og negative sider, kom med det hele :blush:
Hvis der er nogen her der læser på AU, men som startede med læse på AAU, vil i ikke så dele jeres erfaring. Kan det virkelig passe at AU er bedre bare pga. studiet der har været kørende i flere år. Fungere medicinstudiet på AAU (selvfølgelig gør det, men mener mere om arbejdsmetoden er god)
Et sidste spg er, at jer der er så flyttet fra AAU fået merit for mere end videnskabsteori? Jeg overvejer nemlig kun at gå der i 1 år, hvis det nu ender med at ikke at være noget for mig.
Har brug for alt, så jeg kan opstille en pro og con liste til min afsluttende beslutning.
Har brug for et nuanceret billede, da at starte på 2022 på studiet ikke er en mulighed, med mindre AU VIRKELIG er det værd … (kan altid skifte over til AU hvis det fejler med AAU)

Kærlig hilsen en meget forvirret kommende medicinstuderende :slight_smile:

Faktum er at AAU er det eneste sted du er garanteret sommerstart.
På AU er du aldrig garanteret uanset om du så er 21, 22 endda 23 eller 24. Det kommer hundrede procent an på gennemsnitsalderen på hele puljen af ansøgere.
Coronasituationen taget i betragtning tror jeg rigtig mange venter/har ventet et år med at søge ind fordi mange ikke magter at starte ud med onlineundervisning, og derfor tænker jeg at gennemsnitsalderen godt kan stige.

Det er desuden bare dumt at gå et år på AAU hvis du alligevel skifter til AU efter 2. Semester. Det er for det første spild af en studieplads, for det andet spild af tid da du ikke kan få merit og spild af et års SU som du kommer til at stå og mangle i sidste ende, med mindre du planlægger at gå direkte igennem uden nogen former for pause (hvilket de fleste tænker ved studiestart, men som ofte ændrer sig i løbet af studiet).

Nu er det her min egen personlige holdning men jeg er ret sikker på den holder: ja AU er bedre end AAU. Vi bliver alle læger men faktum er at AU har uddannet læger i mange mange årtier! Lægestudiet på AAU er 11 år gammelt. Det er sikkert et helt fint studie, og mange er glade for at gå der, men jeg er ret sikker på at det faglige niveau er en my højere på AU. Dermed overhovedet ikke sagt at studerende fra AAU ikke bliver gode læger.

Jeg synes du skal træffe din beslutning ud fra hvilken studieordning der passer dig bedst og hvorvidt du trives i gruppearbejde som er en stor del af undervisningsmiljøet på AAU. Du skal ikke træffe din beslutning ud fra hvornår du kan starte.

Hvorfor ikke bare få et fuldtidsarbejde i et år indtil du kan føle dig nogenlunde sikker på en sommerstart i Aarhus, hvis det er der du helst vil gå? Du får meget mere udbetalt end på SU, og så er der lidt på kistebunden til senere når man sidder på et hårdt semester og ikke har lyst til at arbejde ved siden af.

1 Like

Ved du hvad du har ret for at være ærligt…
Tror bare jeg søger direkte ind på AU også må det være vintersstart jeg får.
Tak for dit gode svar, der fik mig til at se det fra flere perspektiver :slight_smile: havde ikke lige tænkt på det med jeg tager en anden plads :sweat_smile:

Bare lige for at få nogle flere vinkler på samme sag, så vil jeg sige som medicinstuderende på AAU at mange af os anser AU og KBH som værende de lidt “outdatede” medicinuddannelser, hvor alt bliver lært gennem bøger og udenadslære. Ja, medicin på AAU er en yngre uddannelse, men med den unge alder kommer også spændene nye uddannelsesmetoder, som i mit tilfælde i hvert fald har hjulpet en masse. Næsten alt vi laver på AAU er i grupper, hvilket for mig betyder en dybere forståelse for emnerne vi lærer, i forhold til hvis jeg skulle lære alt gennem bøgerne. Min forståelse er jo selvfølgeligt, at lægerne fra AAU er mindst ligeså gode som dem fra AU, men sådan vil man jo altid se på det :wink:

2 Likes

Hej
Nu når du har svaret er jeg faktisk lige interesseret at høre mere.
Jeg synes det her med AAU hvor man arbejder i grupper lyder så godt! Jeg har i gennem gymnasiet klaret mig så flot med gruppe arbejde og det har virkelig været grund til jeg har fået et højt snit!
Derfor vil jeg rigtig gerne høre mere om AAU hvis du vil, selvom det måske er AU jeg søger ind på (hvis det nu er AU ikke passer på mig)

Er det ikke noget med i kører cases hver uge? Hvor man så går det i gennem med ens gruppe eller er det sammen med en underviser?

1 Like

Det er helt rigtigt at vi har cases hver uge. Caseundervisning foregår i grupper af studerende, og på den måde har vi et forum hvor vi kan gennemgå en patientcase sammen blandt ligestillede elever. Caseundervisning giver mig personligt et kæmpe udbytte, fordi at jeg husker ting bedre når jeg har diskuteret dem.

Jeg kommer selv fra et gymnasie hvor gruppearbejde var i fokus, så derfor passer denne form for undervisning bare helt perfekt til mig :slight_smile:

Problemet med AAU er at man lærer i grupper og det er bare ikke alle der kan i grupper (og heller ikke alle ansøgere søger AAU pga. at de er gruppe-baserede)

Personlig så føler jeg at jeg ikke lærer noget på AAU. Jeg føler mig dunmere og dummere for hver dag der går og samtidig fordi jeg et kvote 2 kan jeg heller ikke bare flytte til et uni der passer mere til min læringsstil.

AAU er måske ny men PBL-metoden passer ikke helt på medicin altid. Jeg kan forestille mig den giver bedre mening på kandidaten, men jeg har aldrig fundet den metode god på bacheloren og jeg savner faktisk noget mere traditionel undervisning her.

Det er så min mening om det.

Jeg har tidligere lavet et lille skriv om AAU, hvor jeg nu læser på 12. semester: Er I tilfredse med studiet? - #26 by Lundahl

Dertil synes jeg det er på sin plads at kommentere på @MarkMalm s ovenstående svar.
Jeg tænker ikke det er PBL-metoden der ikke passer på medicin, men nok nærmere at den måske ikke passer til din måde at lære på?
PBL er trods alt en metode der læner sig rigtig godt op ad hvordan en læge kommer til at arbejde. Altså, problemløsningsorienteret med input, sparing og vejledning fra sit team (kollegaer).
At PBL er så dybt integreret i hele bacheloren, har jeg kun oplevet som en kæmpe fordel på kandidaten, i mine lægevikariater og i forbindelse med min forskning.

Hej MarkMalm
Hvis jeg har forstået ret, så ved savner du undervisning er at opstille det som AU og KU?
Jeg er slet ikke startet på studiet endnu, men jeg synes man skal passe på med at have tankegange “græsset er altid grønnere på den anden side”. Af hvad jeg har hørt (fra studerende på de to universiteter) , så er undervisningen ofte kedelig/gammeldags og forlæsningerne som de holder skulle åbenbart hellere ikke være så optimale som folk tror.
Hvor godt et universitet er, handler i bund og grund om hvordan man selv lærer af den undervisningform som universitet tænker jeg. Kan dog godt se problemet hvis man kommer i en dårlig studiegruppe ift AAU

Men en ting jeg ikke kan forstå er den måde AAU har valgt at lave opsætning på bacheloren?
Meget anderledes end de 3 andre universitet? Er det så sådan man har et fag over to gange og hvordan kan man allerede have farmakologi, immunlogi på 1 og 2 semester?
Hvordan synes du der har været @lundahl

Hej @FremtidigeMedstud

Den studieordning og opbygning det kendetegner AAU har været super god for mig og min måde at lære på. Særligt at modulerne er organbaseret fremfor ren fysiologi eller histologi etc. giver en rigtig god forståelse på en anden måde end jeg ville få (eller måske ikke få) hvis jeg skulle terpe alt histologi på tværs af alle organsystemer uden reelt at have en ide om hvad disse bestod i.
Det samme gælder for den cykliske læring - det har givet rigtig god mening for mig, fordi jeg er sådan en der har godt af at se tingene mere end engang og så bygge på det fundament.
Ang. immunologi og farmakologi så tidligt på bacheloren har jeg ærligt talt ikke tænkt så meget over. Jeg synes det lagde en god basis for ret tidligt at slå krølle på den røde tråd i forhold til at forstå patologi og behandling af diverse sygdomme som man støder på undervejs.

1 Like

“Jeg tænker ikke det er PBL-metoden der ikke passer på medicin, men nok nærmere at den måske ikke passer til dig og din måde at lære på?”

det er meget muligt men hvis PB-metoden virkelig er SÅ GOD så ville den ikke få studerende til at føle at de intet ved og give dem følesen af afmagt over at tingene ikke fungerer.

jeg citerer her fra PBL-BOGEN om hvorfor man valgte PBL-metoden

" *Medicinstuderende kan ikke anvende den tillærte viden tilstrækkelig nok og heller ikke tidligere lærdom når de kom ud i virkeligheden"

hvis det her er grunden til at man vælger PBL så er den jo lodret forkert fordi jeg ville kunne anvende færdigheder på HF bedre end jeg ville kunne her på medicin,

nu læser vi begge to på forskellige studie-ordninger og jeg har ikke indsigt i den du går på men mit indtryk er at den studie-ordning du går på er meget forskelligt fra den jeg går på - også selvom vi ender med at kunne det samme - og det bakkes kun op af når jeg går tilbage, på AAUs læringsportal Moodle, og ser på de forskelige semestre omkring opbygningen af de forskellige fag (moduler) samt pensumliste hvor man kan se at der sker rigtig mange ændringer igennem tiden - moduler splittes op og der ændres i pensumlisten - dette behøver ikke være en dårlig ting men det viser bare at uddannelsen har ændret sig siden den startede fra 10 år siden - og om det er til det bedre har jeg mine tvivl om.

ud over det kan jeg i samme bog finde tre andre udsagt

• Viden er ikke noget, man får overleveret, men skabes i en aktiv læreproces, der tager udgangspunkt i at de studerendes aktive deltagelse og medinddragelse

• Læring forgår i grupper

• Undervisere fungerer som vejledere

at viden er nået der skabes og ikke noget man får overleveret er ret så meget en underdrivelse og en ikke-erkendende tilgang til at folk lærer og finder viden på forskellige måder + hvis gruppe-dynamik ikke fungerer så er erhvervelse af viden dømt til at fejle big time

at læring forgår i grupper som PBL så smukt kaldet det er blot en gentagelse af det første punkt.

undervisere fungerer som vejleder - det er sikkert fint men når underviserne har forskellige tilgange til hvordan de skal vejlede - hvordan vil man så komme effektiv fra A til B og sikre sig at alle forskellige grupper får samme udbytte af case i form af de nødvendige læringsmål - nu ved jeg at vejleder har fået læringsmål leveret på deres papir MEN det er ikke alle vejledere der sørger for at disse kommer til udtryk - og det kan man se bare alene ved at sammenligne læringsmål de forskellige grupper er kommet frem til

personligt mener jeg ikke at PBL som jeg oplever den fungerer - måske den har gjort tidligere - men det gør den bestemt ikke mere - om det skyldes besaprelser eller ændringer eller hvad ved jeg skal jeg ikke kunne sige

  • dog ved jeg at flere af de undervisere jeg har haft gennem medicin heller ikke er særlig begejstret for PBL-metoden

jeg vil virkelig gerne elske PBL hvis det gav mening men for mig giver det mere mening at betragte det som Penge-Besparende Læring end reel problem-baseret læring

nu har jeg selv arbejdet ude hvor der også har været problem-stillinger men der har vi ikke gået og citeret PBL - de ting der kommer naturligt

jeg har her sagt hvad jeg mener om PBL og vi vil aldrig blive enig om PBL medmindre jeg en dag finder, hvad der for dig, er den gyldne vej til PBL -

måske den kommer eller måske den aldrig kommer - jeg har sagt hvad jeg mener om PBL

jeg valgte ikke AAU fordi de havde PBL jeg valgte AAU fordi jeg gerne ville være læge og med et lavt snit så var AAU den mulighed jeg fik og dermed tog.

Jeg har desuden været åben over for PBL i starten men jeg kunne også hurtig se at man roste PBL mere end man egentlig også viste problem-stillinger med PBL. (og så står jeg af - og det gælder generelt)

jeg har givet min mening med PBL og har ikke mere at sige i det her.

@Lundahl
Jeg har lige læst dit indlæg omkring AAU.
Det lyder som om at AAU undervisning form kan du godt lide og det er jo super. For at være ærlig er det ikke tit jeg har hørt folk sige det, men kan forstille mig at du så er kommet i en god studiegruppe.
Jeg har lige andre spørgmsål ift studiegruppe, for hvor meget bliver der arbejde i dem, er det sådan man skal til eksamen som en gruppe.

Hvordan forgår eksamener på AAU egentlig? Er de anderledes fra AU og KU med skriftlig udenadslæren?
:slightly_smiling_face:

@MarkMalm

Jeg vil lige sige tak for at give et indblik af hvordan du oplever studiet. Du er ikke den første jeg høre dette fra omkring forvirring med pensumlister osv og det kan jeg godt forstå har været nederen.

Kan du fortælle lidt om tiden op til eksamen og du har oplevet eksamen på medicin. Jeg har nemlig hørt nogle sige at det er lettere at gå på AAU, fordi pensummet ikke skulle være så stor? Er det korrekt?

Angående at du er kvote 2, synes jeg bestemt ikke at du skal føle at du er dummere end andre. Jeg læste et eller andet med kvote 2’er holder længere ud på studiet end kvote 1’er (fordi de nok brænder for det). Jeg sikker på du nok skal klare det!
Når det er sagt synes jeg helt klart at du skal prøve at søge kvote 2 på de andre universiteter, hvis det er noget du vil. Jeg siger kun det, fordi at det lyder som om du ikke kan lide AAU.
Jeg har sidste år og året før hørt en masse lykke historier om at komme ind på medicin på AU/KU/SDU gennem kvote 2, så jeg synes du skal prøve det hvis det er noget du er interesseret i selvfølgelig.

@MarkMalm du har ret i at studieordningen er anerledes for dig end den var for mig. Forhåbentlig er den ændret til det bedre :slight_smile:
For mig handler det i mindre grad om hvad andre synes om det, hvilke studiegruppe man er kommet i, eller hvor engageret underviseren er eller ikke er - det tænker jeg ikke er PBL men i højere grad selve medicinstudiet på AAU. Det handler for mig om selve metoden hvorpå man introduceres til stoffet og arbejder med det - det er PBL. Det fungerer super godt for mig. Jeg er helt enig med @FremtidigeMedstud om at du bør søge andre veje hvis AAU er så dårligt et match. Vi er jo alle forskellige og lærer på forskellige måder :slight_smile:

Angående “penge-besparende-læring”, så tvivler jeg på at en mere traditionel tilgang med forelæsninger er dyrere end PBL hvor langt flere undervisere er nødvendige.

@FremtidigeMedstud ja, jeg er glad for AAU og ville ikke vælge anerledes - det er ingen hemmelighed :smiley:
Jeg er en af dem der har en god oplevelse med AAU men jeg prøver også at se det i et lidt bredere perspektiv og lægger ikke så stor betydning eller værdi i specifikke hændelser eller fejl/udfordringer. Jeg siger ikke at det er fejlfrit, for det er det i hvert fald ikke! Men det er vel som man tager det. Jeg synes det er fint og positivt at kunne have indflydelse på studiet og et studieråd der lytter til de studerende og prøver at imødekomme dem.
Som skrevet ovenfor har studieordningen ændret sig, men for mig var eksaminerne på bacheloren langt overvejende skriftlige og uden hjælpemidler. Ofte en blanding af multiple choice og essay spørgsmål. Kandidaten består af mundtlige eksaminer uden hjælpemidler.

2 Likes

Hej

Jeg er studerende på 10. semester ved AAU, så her får du også lige mine tanker.

Jeg kan se at én tidligere har skrevet, at AU nok uddanner bedre læger end AAU, fordi de har uddannet læger i længere tid, men det tror jeg ikke er rigtigt. Det er jo nu engang sådan, at begge uddannelser er skruet sammen, så man får dækket det pensum der skal til for, at man kan blive læge. Fra hvad jeg har kunnet sjusse mig frem til, ved at snakke med studerende fra AU er også, ender vi med at kunne det samme, men at de to universiteter har meget forskellige måder at nå derhen.

Jeg tror det der er bedst for dig, er at vurdere hvordan du helst vil lære stoffet.
Jeg synes, at AAUs måde at arbejde på fungerer super godt, men jeg er også den type, der ikke bare kan sætte sig og læse i en hel dag, og som er ualmindelig dårlig til at være til forelæsninger. På AAU betyder det ikke så meget om du læser den ene eller den anden pensumbog, eller om du bruger videoer på internettet til at lære alt stoffet, så det er primært ved videoer, jeg har lært alt det jeg skulle bruge.

Hvis du er typen, som er god til at sidde til forelæsninger og som nyder at sidde og fordybe dig i læsningen, er det mit indtryk, at AU nok vil passe bedre til din måde at lære på.

I virkeligheden tror jeg, at det jeg synes er vigtigst at pointere er, at AU er bedre til at uddanne læger end AAU, på samme måde som TV-kanaler er bedre end Netflix.

1 Like

Hej @FremtidigeMedstud
Jeg studerer på 3. sem på AU og har en bror der studerer på medicin med industriel specialisering på AAU. Jeg havde også samme tanker som dig dengang jeg blev student, men jeg endte med at vælge AU hvor jeg fik vinterstart. Fordelen ved AU er at man har nogle kurser på x-antal ECTS point på 1 semester (6 måneder) som man bliver undervist i og skal til eksamen i enten til sommer eller til vinter ved slutningen af hvert semester. Mange siger, at forelæsning osv er gammeldags på AU og det er jeg ikke helt enige i. Først og fremmest har man IKKE forelæsninger hver dag overhovedet. For det andet har vi holdtimer til hverdag, hvor man har en klasse på 25-30 der bliver undervist sammen af en lektor/studenterunderviser. Desuden har man sin læsegruppe som man løser opgaver/læser pensum med hver dag efter undervisningen. Forelæsningerne er jo online nu, så mange af dem er også “indtalte” powerpoints så man ikke skal sove under livestream, men kan se dem og spole frem/tilbage som man lyster.
Jeg har ingen personlig erfaring med medicin på AAU men min bror fortæller, at Medis studerende og medicin studerende har undervisning sammen og man er i en gruppe på omkring 5-7 personer som ikke nødvendigvis “matcher” hinanden hvad angår arbejdsmetoder, personlighed, sociale kundskaber osv. Jeg har også hørt, at der skulle være lidt forskel på medis og medicin studerende hvad angår ambition og andre ting, hvilket ikke gør det nemmere, at de skal have undervisning sammen i 3 år.
Hvad angår gruppearbejde, er der en DEL gruppearbejde på AU, vi har labtimer, seminar, workshops men man er oftest sammen med sin læsegruppe som man SELV laver og universitetet har ikke noget at gøre med det. Jeg synes også mange fremhæver at man virkelig skal sidde alene i en læsesal 24 timer om dagen for at overhovedet overleve på AU, men det er slet ikke rigtigt. Jeg har mange venner på mit hold/klasse som ingen læsegruppe har og studerer helt alene i semesteret. Men vi har stadig en klassegruppe/semestergruppe, hvor vi hjælper hinanden med opgaver og lignende på tværs af læsegrupper. Endnu en ting jeg har hørt om AAU er, at man ikke nødvendigvis får opgivet et bestemt sidetal i et bestemt bog man skal læse til dagens stof, men at man selv skal finde frem til det relevante pensum man har til dagen. På AAU har man også farmakologi, histologi, anatomi, basal cellelære osv på samme tid også skal du til 4-5 eksamener i slutningen af et semester. På AU har du fysiologi i et helt semester, biokemi i et helt semester, anatomi i et helt semester så du på den måde kan helt fordybe dig i et emne, i stedet for mange på en gang. Desuden får du på AU en pensumliste med de bøger du skal købe til 1 semester og en kursusplan, hvor der opgives hvilket sider der skal læses til hvilken dage og er lidt mere pædagogisk.
I sidste ende er der jo ikke den store forskel på pensum på de 4 universiteter, men til gengæld “bare” undervisningsmetoden. Men du skal prøve at finde ud af, hvor du tænker du ville kunne trives i 6 år, mens du læser et hårdt men virkelig fedt studie :slight_smile:

@Vaishnavi_Misra1
Tak for det uddybende svar.
Jeg skrev også i første svar, at jeg har genovervejet AAU og søger måske hen mod AU.
Jeg vil bare rigtig gerne ikke spilde et helt semester, nu når jeg har taget et sabbatår… Var der 20/21 årige på dit vinterhold, for krydser virkelig finger for at jeg som 20,5 årige kan komme ind på AU som.start.

Angående AAU vidste jeg ikke at medIS og mediciner læste samme… troede blot at det var forlæsninger.

Hvis det er jeg kommer ind på vinterstart er der så en måde man kan slå 1 + 2 semester sammen?? (ved godt at det er super hårdt, men har fra andre hørt at 1 sem skulle være meget let da de har ændret deres studieordning)

Desuden er det ikke sådan at hvis man færdiggøre sin bachelor, at sagtens efter kan søge ind på AU og dermed læse sin kandidat der?

Du kan godt færdiggøre en bachelor på fx AAU og så søge ind på AU på kandidaten. Men der er ikke mange ledige pladser af hvad jeg ved af, men på min årgang kom ca. 3 vist ind fra andre universiteter (jeg har lige afsluttet 1. år på kandidaten), så der er da en mulighed for det, men det er ikke givet at du kan komme ind. Måske der kommer flere ledige pladser, siden vi nu kan tage fx 3 års pause mellem bachelor og kandidat og stadig have retskrav. Det er selvfølgelig bare et gæt.