Rationel væske- elektrolytbehandling & ernæring - A.Engq

Link til munksgaard

Anmeldelse i ugeskriftet

Allan Engquist og Birgitte Brandstrup

ca. 352 sider
Kr. ca. 386,00
Udg. år 2004
2. udgave
ISBN 87-628-0501-0

Forlaget skriver:

Klokken halv tre om natten og sygeplejersken er i røret: “Patienten er lavtrykket og tisser ikke.” Hypovolæmi eller dehydratio og hvad var det nu lige for en væske der skulle gives og hvordan?
“Rationel væske- elektrolytbehandling & ernæring” besvarer ikke det akutte spørgsmål i en sen nattetime, men søger at give den fundamentale forståelse af salt- og vandbalancen som skulle gør det muligt at analysere og håndtere situationen. I et meget letfatteligt sprog redegøres systematisk for forholdene under naturlige forhold og for symptomerne ved ubalance, ion for ion. Ligeledes gives enkle eksempler på beregning af deficits og overskud, og der er principielle anvisninger på korrektion heraf. Det samme gælder for ernæringsdelen - hvordan beregnes patientens energibehov og hvordan skal det dækkes?
Endelig er en del af bogen helliget akut og intensiv medicin; diagnosticering og behandling af shock, samt anvisninger på praktiske procedurer såsom anlæggelse af CVK. Procedureafsnittene virker en anelse malplacerede i en bog som primært omhandler væske og elektrolytter, men det afhænger selvsagt af brugeren.
Forfatteren formår at formidle relevant (og traditionelt svær) teori på en god måde. Således er bogen velegnet som teoretisk fundament for analysen af problemstillingerne. Men - det hele ser så let ud når der lægges op til at analyser skal udføres på baggrund af omhyggelige væske- og udgiftsskemaer, som jo stort set kun findes på intensivafdelinger. Anvendt under andre formål kræves derfor stadig en god portion klinisk sans og erfaring som supplement til teorien; der gives ingen skudsikre svar på sygeplejerskens spørgsmål: “Hvad skal vi gøre?”

Tilføjet link til anmeldelse i ugeskriftet