Ny fagforening!

[b][color=#510000]NY FAGORGANISATION!![/color]

[/b]Er det flere end mig der nu er PISSE træt af al lort fra FAYL?!?? Er det nogle der kan svare mig på hvornår det blev ok at tjene 14.000 kroner i måneden (e.skat) som læge?!? For det mine damer og herrer, er dagens virkelighed.

Der forhandles mer og mer om de bløde verdier; mindre vagtarbejde, normal arbejdstid, afspasering i stedet for løn for overtid, 37 timer om ugen (og nåde den der arbejder over) osv osv

Det er altså nogle af os der ude der mener at vi skal HAVE MER LØN, og at der skal åbnes for at man kan arbejde mer, og få betalt derefter. Jeg bliver fornærmet når man forventes at gå hjem efter 37 timer- det er da ikke sådan jeg oparbejder mig de færdigheder der skal til for at blive dygtig vel? Og det er vel også derfor vi nok specielt inden de kirurgiske specialer (med et par undtag) haver kirurger med færdigheder som en 2.års læge fra USA, England eller Frankrike.

Hvis folk vil arbejde 37 timer, og gå hjem, fint- MEN DET BURDE IKKE STENGE DØREN FOR OS DER VIL ARBEJDE!!!

Og så løn…vi er suverent de dårligst betalte læger i den vestlige verden, hvis man sammenligner med reell købekraft. Hvornår blev det ok at man efter 6.5 års uddannelse, masser af ansvar og alskens arbejdstider skal tjene det samme som den lidt erfarne kassedame i Bilka? Ikke ved jeg, men jeg kan love en ting; hvis der ikke sker noget snart, bliver en ny fagorganisation født- en organisation hvor man sælger læger der ikke er bange for arbejde, men som også vil have betalt for det. Tre gange så meget er ikke engang overdrevet- en turnuslæge i Norge kan f.eks forvente en indtægt på mellem 450-550.000 kroner i året, og det med en marginal skat på 49% (og det er inkluderet pensioner og andre bidrag til social middelmådighed)

Det er bullshit at det der lægemangel i Danmark. Det er overskud af læger- læger der ikke vil arbejde, og læger der ikke tillades at arbejde…

Det er fuldstændig korrekt observeret, at der ikke mangler yngre læger i Danmark, men det er ikke udelukkende FAYL’s skyld, at man kun må arbejde 37 timer/uge. Næsten alle offentlige arbejdspladser vælger at lade medarbejderne afspadsere i stedet for at arbejde over, og det bunder i ren og skær kassetænkning, og har ikke ret meget med sund fornuft at gøre.
Som (måske) kommende kirurg er det dobbelt ærgeligt ikke at kunne få et tilstrækkeligt antal operationstimer, fordi bommen bliver slået ned efter 37 timer. Bevares, tænker man kun på penge, så har man vel en tjans et andet sted, men tænker man lidt på sin uddannelse, så er det ret trist at ville være kirurg.
Jeg har blandt en del yngre læger fornemmet en vis bitterhed over, at man ikke i tider med lægemangel, har kunnet forhandle en ordentlig hyre hjem, og jeg vil da i hvert fald som kommende læge gøre mit til at skrige op, rende repræsentantskabet på dørene, søge valg etc., for at få disse krav igennem.

I en eller anden betænkning fra EU, anbefales det, at bl.a. læger ikke skal inkluderes i de forskellige landes arbejdstidsregler, idet det er essentielt for erhvervelsen af tilpas ekspertise, at den enkelte yngre læge opnår tilstrækkeligt med operationstimer. I Danmark, hvor alle er lige (på godt og ondt), har man valgt at se bort fra denne anbefaling.

Jeg er helt enig !!! Har haft vikariat i flere år både på medicinsk og på kirurgisk afd. Lønnen er næsten den samme som rengøringsdamerne… Og hvis man gerne vil f.x. kirurgien så kan man tigge og be’ i ugevis inden der falder en lille appendectomi af - man bliver aldrig rigtig god til det… Får ikke rigtig nogen god løn og kan først forvente at blive dygtig indenfor sit valgte fagområde når man når overlægealderen - og i så fald en middelmådig specialist i forhold til vore nordiske kollegaer.

Dansk kolonihavehusmentalitet trives i bedste velgående - desværre!

Hvorfor vælger man så at blive læge, hvis det er lønnen man går efter. Få dog et job i Netto, hvis i mener at lønnen er så god der og det bare er et super godt job.
Jeg ville nu vælge læge og få en dårlig løn, fremfor at være en kassedame i Bilka med en super løn. Men sådan er værdierne vel i dagens Danmark. En dyr uddannelse og så en mega løn.(skattebetalt)
Hvem kommer det til at gå ud over???
Lidt kedeligt menneskesyn, men ok læger har jo heller ikke med mennesker at gøre.

big_mand jeg synes du glemmer den lille pionte der hedder ANSVAR.

Læge startlønnen er jo latterlig - med mindre man er 50 år har sin egen private praksis det rette sted.

Helt ærlig 6,5 år uddannelse og et kæmpe ansvar på arbejdet - et ansvar du vel og mærke kan stilles til ansvar for!!. Vagt arbejde, natte vagter, mulighed for at havne i en landsdel du ikke ønsker (turnus). Og lønnen ja, ca. 23.000 kr…

Min bror, ikke at jeg skal hænge ham ud, men han tager en håndværks uddannelse, får løn under skoleophold, berettiget til kørsels godtgørelse etc. (skal jeg i klinik i glostrup kan jeg selv få lov at betale 40 kr pr dag).

Han er færdig uddannet som 20 årig, og kan fra da af nemt tjene 23.000kr/måned. Jeg er tidligst færdig udddannet som 30 årig og lever af en SU.

I 10 år når min bror altså at tjene 2,75 milion kr (231210). I samme periode får jeg lige under 500.000 kr og får en skatte gæld på 250.000 kr fordi jeg må tage studielån ved siden af.

Tja, jeg ved ikke om du fortsat undre dig, men jeg synes fandme lønnen er til grin. Men enig det er ikke derfor man vælger et erhverv. Men så skal befolkningen heller ikke komme og klage og brokke og sig…

Hej frold, Nej jeg glemmer ikke ansvar. Og ja læger har et stort ansvar. Men jeg synes ikke du lever op til dit menneskelige ansvar.

Når du bliver læge, så ved du vel også hvad du går ind til af ansvar??

Startlønnen er måske latterlig og du/i ser det måske som et udtryk for at samfundet ikke sætter pris på jer og den lange uddannelse du/i har været igennem.

Men hvilken løn synes du er rimelig og hvor skal man tage pengene fra??

Husk på at alle synes de få for lidt.

Jeg synes absolut at alle der vælger at læse medicin, netop lever op til deres menneskelige ansvar. For mig at se må det at vælge, at hjælpe andre i nød, netop være at leve op til det menneskelige ansvar. Udover læger, sygeplejersker, ssa’ere osv, hvor mange vælger så et erhverv der direkte og udelukkende drejer sig om, at hjælpe andre mennesker?
Derfor mener jeg heller ikke at det er urimeligt at lønen tilsvarer ansvaret.

Det samme gælder sådan set for politiet - de sætter endda også livet på spil for andre mennesker. Og deres løn svarer efter min mening heller ikke til ansvaret. Derimod har de ikke en ligeså lang og hård uddannelse, som medicin jo unægteligt er.

Det er også urimeligt, at sige man ved hvilket ansvar man går ind til som læge. Jo, det gør man da, men der er jo nogen, som er nødt til at tage det ansvar. At man så heldigvis kan finde mennesker som samtidigt synes det er interessant og spændende er jo et lykketræf. Det berettiger jo stadig ikke en lav løn. En rimelig sammenligning ville være at alle som interesserede sig for deres erhverv skulle aflønnes lavere end folk, som absolut ikke interesserer sig for deres erhverv.

Jeg synes nu nok, at man i dagens Danmark eftehånden har usædvanligt svært ved at skelne mellem ansvar og forpligtigelser.
Som læge er man først og fremmest et menneske med et arbejde, ligesom alle andre. Når man er på arbejde har man et ansvar, lige som alle andre har et ansvar, når de er på arbejde. Men jeg eller nogen anden læge er på ingen måde forpligtet af det såkaldte medmenneskelige ansvar til at påtage mig underbetalt arbejde i et land, hvor man har så stor materiel velfærd, at ingen lider nød i sundhedsmæssigt henseende af den grund.
Såfremt den fremherskende stemning her i landet var, at jeg som læge var forpligtet til at tage mig af nødlidende mennesker uden skelen til lønnen, så kunne jeg hurtigt finde mig et land at opholde mig i.

Det er at udnytte højtuddannet, hårdtarbejdende mennesker på det groveste, hvis man mener, at disse, uagtet lønnen, er forpligtet til at udføre et givent arbejde. Det er ikke på den måde, at lægemanglen mindskes. Som udgangspunkt bør ethvert stykke arbejde honoreres udfra udbud og efterspørgslen, og at bruge argumenter som medmenneskelighed, ansvar overfor almenvældet etc. for at holde lønnen nede, klinger hult.

Hvor skulle vi så tage fat næste gang? Vandværksfolk? Brandmænd? Børsmæglere? De udfører da også vigtige funktioner her i samfundet. Hvis folk/skatteborgerne ikke ønsker at betale markedsprisen for en given ydelse, så ender det med, at disse ydelser bortfalder, fordi alle de kompentente folk finder andre græsgange.

Der er dagens Danmark ikke ret mange, der er så dumme, at de knokler røven ud af bukserne i 6½ år for derefter at blive urineret op og ned ad dorsum, Lægestudiet nyder stadig en vis status blandt ansøgerne, og der skal nok blive lavet rigeligt med læger fremover, men de dygtigste og mest ambitiøse vil nok med den nuværende løn- og arbejdspolitik være tabt for almenvældet.

Så dem, der glemmer deres medmenneskelige ansvar, er primært de mennesker, der ignorerer, at simple markedsmekanismer gælder alle lønmodtagere, også dem, der arbejder i sundhedssektoren.

[quote=“big_mand”:169s0g4k]Hej frold, Nej jeg glemmer ikke ansvar. Og ja læger har et stort ansvar. Men jeg synes ikke du lever op til dit menneskelige ansvar.
[/quote]

Uden er virke arrogant, så tolker jeg ovenstående udtalelse som om at du repræsentere den del af befolkningen der tror/mener at det at være læge er et stykke humanitært arbejde og lønnen i sig selv må være at man hjælper andre i nød.

Jeg skal ikke tale på vegne af andre, men ovenstående er ikke alene grunden til at jeg har valgt læge-gerningen og jeg føler faktisk at den lave løn er en manglende respekt for faget.

Vi tager en lang uddannelse, ansvar og det andet har jeg argumenteret for. Men udover det, så forventer samfundet faktisk også at vi holder os up-to-date ved efter endt studie at læse fagblade og nye bøger etc. Honoreres man for det?

Jeg meget enig i det der nævnes ovenfor - nemlig at man med tiden vil se en vidensflugt fra danmark og det gælder også fra lægefaget. Vi er en ungdom der har et helt andet verdenssyn og som kan indtil flere sprog, hvorfor det at forlade Danmark ikke begrænses af motivation, viden og sprog.

Desuden, inden for lægefaget, tror jeg mange vil finde det interessant at arbejde i udlandet, steder hvor der er et sygehus der er bedre velfungerende end de danske og hvor der ikke mindst betales for den indsats man ligger i arbejdet.

Idag er det som den indledende post nævner ikke muligt at knokle røven ud af bukserne, hvis det er det man ønsker og har en familiemæssig mulighed herfor.

Selv synes jeg at 37 timer/uge lyder af meget og er fint nok med mig :smiley: men hvorfor fanden have et samfund hvor man ikke stimulere folk til at arbejde, hvis de har evnerne eller hvis de ønsker at få evnerne til en kompetance? Selv en borgerlig regering har ikke formået at sætte gang i det, men det er sikkert den danske mentalitet der spiller et puds.

Jeg mener at vi i Danmark har et fælles ansvar for at den fælles vide er på et højt plan.

I hvor mange lande få man en gratis uddannelse, su, og kan tage et studielån, så først skal betales tilbage efter endt uddannelse??

Jeg er enig med dig i at vidensflugt fra danmark er et problem. Men man kunne jo også se det som en god ting.

F.eks

Når du er færdig, kunne du tage til USA i 5-10 år og tjene kassen og få en masse “up-to-date” vide. Kom derefter hjem til Danmark igen og del så din vide med andre som læser til læge. Velfærd ligger i vide, ikke i penge.

Denne side ville jo heller ikke være mulig, hvis det ikke var fordi nogle gav noget uden at forvente noget igen. Til gavn for os alle.

Til “Stor_mand”

Jamen det ville da være en fantastisk dobbelmoralsk ide!!! At læger fra DK skulle tage til udlandet for at opnå ekspertviden og færdigheder for derefter at tage tilbage til DK for at uddele rovet…
Mon ikke det var en bedre ide at sørge for at vores eget udannelsessystem var gearet til at uddanne dygtige speciallæger inden for en overskuelig årrække og samtidig betale dem for det arbejde det kræver!

Husk på at det måske ikke er alle der betragter medicin som en religion. “værdigrundlags”- og “jeg vil redde verden”- mentalitet er ganske udemærket, MEN DET ER ALTSÅ IKKE DET PATIENTERNE HAR BRUG FOR NÅR DE KOMMER TIL OS! De forlanger, med rette, kompetent ekspertviden og færdigheder. Så med mindre man er “religiøs medicinsk fundamentalist” bliver disse færdigheder bedst opnået med et fornuftigt uddannelsessystem og et fornuftigt økonomisk grundlag for den enkelte!!

“6½ års gratis uddannelse med SU undervejs” - Ja bevares, det er jo kun et spørgsmål om hvornår regningen betales! I udlandet betaler man mens man læser og i DK betaler man efterfølgende via verdens højeste skattetryk! :roll:

-Karsten-

Er der nogen som ved nogen statistik på hvor meget læge tjener i andre länder? Jeg synes også at det er merkligt at læge ikke tjener mer end 23.000/måned. Alligevel er det vel sådan, at lønnen efter turnus højs ganske meget? Jeg læste i en avis på panum at lægestuderende er dem som haver den højeste livsløn, på trods at uddannelsen er 6 år. Tror det i snit var ca 19 mil. kroner, vilket betyder en snitløn per måned på ca 45.000 kr (hvis man arbejder i ca 35 år). Hvis turnuslønnen er så lav, så borde man jo veje op dette senere i livet…

Der er dette emne om lægeløn i usa!! http://www.studmed.dk/viewtopic.php?t=546

Jeg tror, den nuværende statistik bygger på livstidsindkomster fra læger, som har været erhvervsaktive i mange år, og således afspejler den fordums storhed og pragt.
I de gode, gamle dage, var der noget ved at være læge. Ikke alt det pjut med afspadsering, og masser af muligheder for at have en lille nebengeschäft. For en del år siden havde overlæger faktisk overenskomstmæssigt krav på at drive privat klinik fra offentlige hospitalers lokaler. Samtidig var liggetiderne betydelig længere end i dag (myocardieinfarkter lå gerne 3 uger i sengen), hvilket givetvis har gjort stuegangen særdeles overkommelig. Onde tunger vil vide, at nogle læger dengang kunne klare stuegangen pr. telefon.

Men hvad tjener en overlæge idag i Danmark? Er det ikke nogen som har statistik for forskellige lægepositioners lønner i forskellige lænder?

Jeg synes også at de lyder merkligt at lægelønnerne går nedad og nedad. Det er en lang og hard uddannelse, og man har et rigtigt stort ansvar som færdiguddannet. Dette er 2 af de (enligt mig) vigtigste kriterier for løn. Og vi ved jo at lægeuddannelsen ikke blivit mer nem de sidste år…

Det er en udbredt misforståelse, at lønnen afhænger af uddannelsens længde og ansvarets størrelse. Lønnen er primært bestemt af, hvor efterspurgt det pågældende lønarbejde er, og hvor meget, der kan betales for det. Og som enhver med bestået kursus i medicinsk sociologi ved, så er de fattigste mennesker også de sygeste (og det offentlige betaler tarvelige lønninger).

Det er ikke nogen misforståelse, det er min synspunkt. Og den har jeg ikke kun fordi jeg læser medicin, jeg synes at man ska få betalt før det arbejde og ansvar man har. Sen ved jeg at det slet ikke fungerer sådan… Men jeg synes nok at hvis nu lægelønningerne er på vej nedad så meget, er det nok på tid at gøre noget ved det!

Hej alle,

For lige at nuancere debatten må vi nok lige få nogle fakta på banen.

Lægers grundløn er på: 23419.67 kr/mdr.

Dertil kommer mulighed for funktionstillæg(transporttillæg, skadestue/forvagtstillæg m.m. samt bl.a. blodprøver taget for politiet)

For slet ikke at glemme vagttillæg(holddriftstillæg)

Derudover har læger en meget favorabel pension på godt 16% sv.t. 3697.97 kr/mdr.

Altså ligger den månedlige løn nok nærmere lidt under de 30K, end de fremførte 23K.

Om det så er for lidt i forhold til ansvar og kompetance kan man diskutere, men det er ihvertfald væsentligt højere end kassedamen i Bilka.

Hvis vi skal sammenligne os med andre grupper, må det vel være andre nyuddannede akademikere ansat i det offentlige. Her ligger vores grundløn på linje med disse grupper, men vagttillæg m.m. giver os altså noget mere pr. måned, mod selvfølgelig at arbejde på ubekvemme tidspunkter.
I forhold til denne gruppe, så er vores arbejdstid fastholdt på 37 timer(de fleste amter), modsat andre akademikere der ofte har en arbejdstid på over 37 timer, ikke sjældent op imod 50 timer, uden der gives mere i løn. FAYLs overenskomst beskrivelse af den 37 timers arbejdsuge bevirker, at der gives overarbejde udover disse timer, modsat mange af de andre akademiker grupper.
Om disse 37 timer så er nok til at opnå faglig kompetance kan diskuteres, men det er et helt klart politisk valgt der er truffet blandt alle FAYLs medlemmer. Valget fordrer selvfølgelig at man inden for disse timer laver noget uddannelsesmæssigt kvalificerende(operationserfaring, supervision m.m.), og her halter det helt klart. Og det er jo også dette område FAYL har haft fokus på gennem de sidste års tid.

Jeg er temmelig sikker på at nogles ønsker om en længere arbejdsuge end 37 timer IKKE er at genfinde hos størstedelen af FAYLs medlemmer.
Men fortvivl ikke. Er man utilfreds med den månedlige indkomst(og hermed lønnen) er der også rig mulighed for at virke som ekstern vikar til ikke så ringe hyre i både Danmark og de andre nordiske lande.

Venlig Hilsen

Andreas