Medisin i norge

Hej, jeg overvejer at læse medicin i norge, så vidt jeg vide er at man kan læse det i tre universiteter herunder Bergen, Oslo og tromsø, og adgnagsfag er fysik, kemi og matematik…men jeg kan ikke finde karakterer for kvote 1 eller den ordinære kvote som de kalder? nogen ved noget om det?
på forhånd tak

du kan finne både førstegangs- og ordinær kvote på samordnaopptak.no. tror ikke den er oppdatert for karakterkravene for 2021 men det kommer nok etterhvert

1 Synes om

jeg har været der ind, det har noget, der hedder poengberegning, men jeg synes det er meget svært at regne mine karkaterer til til poengberegning.

Du kan læse medicin i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim. Jeg mener, at poenggrænsene i den ordinære kvote har ligget på 67-68 de sidste år. Poenggrænsen er en sum af dine karakterpoeng + eventuelle ekstrapoeng.
I den ordinære kvote kan du få max 8 alderspoeng, 4 fagpoeng og 2 poeng for tidligere studier/militærtjeneste, totalt 14 “ekstrapoeng” utover karakterpoengene fra gymnasiet. Med alle ekstrapoeng blir det danske karakterkravet noget slikt som 10.6-10.7 (tror jeg).

Du kan lese mer om omregnening af danske til norske karakterer på denne siden:

1 Synes om

hmmm, men jeg er usikker om jeg regner det rigtigt kan du give et eksempel?
hvis man har følgende fag Mat A fysik B, kemi B og fransk A en god blandning af 10 og 12 taller? og i gang med en uddannelse pt hvordan skal jeg overhovedet regne det ud ! ://

For at studere medicin i Norge skal du have haft Matematik A, Kemi A og Fysik B. Desuden skal du have et rigtig højt gennemsnit (11,4-11,6) for at studere i Oslo.

1 Synes om

For at regne det ud skal du gå ind på samordna optakk og finde ud af hvad dit gennemsnit svarer til på den norske skala ifølge dem. Derefter skal du gange det med 10 og tilføje de realfagspoint du er berettiget til. Det er selvfølgelig under forudsætning af, at du har haft kemi A eller at du supplerer.

er du sikker på at man skal have kemi A?
og gennemsnit af mat, kemi og fysik eller gennemsnit af alle fag?

Jeg er 100% sikker på, at man skal have kemi A. Jeg søgte ind i år og blev afvist, fordi Samordna Optakk vurderede, at Bioteknologi A ækvivalerer Kemi B og at jeg derfor ikke opfyldt deres adgangskrav. Gennemsnittet er det samme som i Danmark; et gennemsnit af alle dine fag i gymnasiet.

1 Synes om

Her kan du omregne dit danske gennemsnit til den norske pendant. For at studere medicin i Oslo skal du have over 60 point i alt. Det er vidst lidt lavere uden for Oslo men også omkring de 58-60 point.

Som mfr siger, vær obs på at du skal ha kemi A for at læse medicin i Norge, men ikke mat A (R2).
Gennemsnittet til poengberegningen utregnes af alle fag. Du bruker tabellen på samordna opptak til at finde dit norske gennemsnit.

1 Synes om

Poenggrænsen er 58-60 i førstegangskvoten, som er kun for ansøgere, der kommer ret fra gymnasiet. For alle der er ældre en 21 år eller har påbegyndt anden uddannelse er grænsen 67-68.

1 Synes om

hmm jeg tror jeg supplerer så, men i forbindelse med " tilleggspoeng" hvordan skal jeg vide om hvor mange pointe jeg skal tilføje?

altså min poenggrænse er over 62 indtil videre men jeg har kemi B

Den karakter du får i kemi A virker ind på dit gymnasiegenemsnit når du søger ind på medicin. For kemi A får du 0.5 tilleggspoeng.

Om du supplerer kemi A vil du oppnå det maksimale andtal poeng for språg- og realfag, altså 4.

Om du har fullført 60 ECTS eller mer, kan du legge til 2 poeng. 30-60 ECTS giver 1 tillegspoeng.

Alderspoeng samler du op - fra det år, du fylder 20, får du 2 poeng per år indtil det år du fylder 23, totalt 8 poeng.

Dersom dit danske snit bliver 11, er ditt norske snit 5.45. Du multipliserer så med 10, som giver 54.5. Deretter er det bare at lægge til dine tilleggspoeng, f.eks.

54.5 karakterpoeng + 4 språg- og realfagspoeng + 2 poeng for tidligere studier + 8 alderspoeng = 68.5, hvilket er helt på grænsen av hvad du må ha for at komme ind. Håber det giver mening :slight_smile:

1 Synes om

Du får 2 point for Mat A og Fys B. 1 point for Fransk A. 1 point for Kemi A når du har suppleret. Så 4 point.

https://rapport-dv.uhad.no/t/SO-datavarehus/views/Poenggrenserhovedogsupplering2020filtrerbar/Poenggrenserforhoved-ogsuppleringsopptak?%3Aiid=4&%3AisGuestRedirectFromVizportal=y&%3Aembed=y&fbclid=IwAR1t9jcVN7nvsxpJDfX_J1Pk0zIdj-OCbcIH-e4u1viP_YrslDxGpIUgGb4

Hvad er ord er ordinær hvad er ordf , SM og NTF… Er det noget med kvote 2?

De har på en måde det samme som kvote 1 og kvote 2.
Kvote 1: kun karakterer fra gymnasiet når du søger direkte eller næsten direkte ind på uni.
Kvote 2: karakterer fra gymnasiet med tillægspoint fra ting som alder, har du været i militæret og lign. Derfor skal man have flere point i denne kvote.

1 Synes om

ej finnnt forklaring jeg supplerer Kemi A og ser hvordan det går:))) ved du hvonår er fristen for danske ansøgere? og har de kvote 2 så man kan måske sikre sin plads? er det fx relevent hvis man læser molekylær medicin?

SM og NTF er egne kvoter på nogle universiteter for dem, det har samisk tilknytning dvs. urfolk, eller dem, der er tilknyttet de nordligste områder i Norge. Der er ingen testbaseret kvote 2 i Norge.

1 Synes om