Læse medicin med OCD og angst

Hej.

Jeg har altid drømt om at arbejde som læge. Jeg har været i praktik på et sygehus, og jeg har arbejdet som frivillig på et sygehus i et u-land, og jeg har en stor interesse for behandling, kroppen og sygdomme. Jeg er sikker på at jeg vil elske at arbejde som læge. Jeg har desuden gennemsnittet og fagene til at blive optaget.

Jeg er nu klar til at søge ind på medicinstudiet til sommer, efter 3 friår, med lange rejser, backpacking, arbejde med handicappede, arbejde med svært hjerneskadede og deprimerede, arbejde som handicapledsager, frivilligt arbejde med (død)syge børn.

Jeg føler at jeg nu er moden og klar til medicinstudiet, og jeg har en del god ballast.

Min vej til medicinstudiet er næsten asfalteret. Det er et kæmpe ønske at læse medicin, og jeg har heldigvis også mulighed for det… Troede jeg da, indtil at min psykolog rev mig ned til jorden igen.

Som det fremgår af overskriften har jeg moderat OCD og til tider angst. Primært angst for sygdomme!
Angsten og OCD’en bliver forværret meget når jeg er under pres. Såsom under eksamensperioder og stressede perioder.

Pt. har jeg det OK. Jeg har kontakt til en psykolog, da jeg føler at jeg aktivt må gøre noget mod min sygdom. Men denne psykolog vurderede ikke, at jeg ville kunne klare medicinstudiet. Hun sagde faktisk at det var et problem at jeg ville læse medicin med min Sygdom.

Min psykolog har virkelig fået mig til at genoverveje studiet. For jeg er ikke interesseret i at starte på et “Elitestudie” hvor jeg ikke vil kunne overleve med min “baggrund”.

Jeg vil gerne høre fra nogle af jer om medicinstudiet virkelig er SÅ hårdt, at man ikke vil kunne klare det med OCD og angst, i pressede situationer? Har I studiekammerater med diverse “skavanker”?

Og så vil jeg gerne vide hvor svært matematikken, fysikken og kemien er? Jeg kan da godt finde ud af de fag, men det er specielt disse fag, som virkelig udfordrer min OCD og angst, da de kræver en ekstra stor indsats fra min side. Jeg betragter mig selv som middelmådig i disse fag.

Tak på forhånd

Karoline

Kære Karoline

Jeg kan ikke fortælle dig andet end at du må selv finde svaret mht. sværhedsgrad af studierne.
Når du nu er så priviligeret at opfylde adgangskrav med et godt snit, så vil jeg råde dig til at give det en chance, vel vidende at det er et forsøg du begiver dig ud i. Nogle gange finder man styrker i sig selv, man ikke aner er der og det vil jeg håbe også sker i dit tilfælde.

Rigtig mange held og lykke!

Varme hilsner
Mignon

Du har altid mulighed for at søge om ekstra tid til eksamen på grund af din sygdom, hvilket jeg kan forestille mig vil hjælpe. Det er svært at sige at du bare skal springe ud i det - din psykolog har et bedre indblik i din sygdom end vi har og er langt mere kvalificeret til at hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

Hvis du alligevel vælger at prøve lykken synes jeg du skal være meget opmærksom på at mærke efter hvordan du har det med dine læsevaner - det er ikke nødvendigt at vide alt, hvad der står i bøgerne for at blive en udemærket læge.

Du kommer til at passe fint ind. Medicinstudiet har mange kontrollerede studerende og en del af dem har OCD, anoreksi, bulimi, depression og hele paletten af bipolære og emotionelle lidelser. Jeg ved det, for alene på min egen årgang var der 5 (!) med de lidelser. Min egen læsemakker gik i gruppeforløb i 5 år pga overspisning og dårlig selvtillid.

Der har sikkert være flere endnu end dem jeg kender, som havde lidelser. Men det er jo ikke noget der bliver talt ret meget om i det åbne.

Jeg synes du skal kaste dig ud i at prøve studiet. Det er hårdt for alle, uanset om man er supermand, har anoreksi, lider af OCD eller andet. Klarer man den så klarer man den - og der er rigtig mange der klarer den :slight_smile:

Du burde stærkt overveje at skifte psykolog. Der er ingen i hele verden, der skal fortælle dig hvad (du kan) og ikke kan klare, Karoline! Puha, han burde skamme sig og genoverveje sit karriervalg.
Lad os se … Du klarede gymnasiet til højt snit, var ude at rejse og alt det du nævner – burde det ikke være svar nok for dig? Du lyder som et stærkt motiveret menneske, der er klar på det meste – du skal bare lære nogle tricks og måske ha lidt hjælpemidler til at begynde med; og det lyder samtidig nærmest som om din psykolog “udnyttede” din svage side, og fik dig til at tvivle på dig selv. Det er IKKE hvad en psykolog burde gøre. Igen, ingen kan og heller ej skal fortælle dig hvad du kan og ikke kan -pånær dig selv selvfølgelig - men forhåbentlig vil du dig selv det bedste.
En psykolog skal ikke begrænse noget som helst for dig, det er dit liv - hans job er at vise dig dine muligheder i din nuværende livssituation, så du nemlig vil være i stand til at kunne gennemføre din drøm! Ens personlige indstillingen til ting er alt-afgørende. Ta mig på ordet her.

Jeg har en ven med moderat OCD og
angstanfald. Der er ikke noget hun ikke kan klare! Hypnose har gjort vidunder på hendes selvværd og samt ‘indirekte’ mindsket hendes angstanfald - og SSRI har dæmpet resten.

Er du på SSRI? Sertralin har vist gode resultater ved moderat OCD og angstanfald, du skal bare igennem de første par uger med grimme bivirkninger, mens hjernen “vænner” sig til stoffet. Er du ikke til piller (forståeligt!), så er der noget der hedder “perikum ekstrakt”. Trivielt navn er vist Velzina, man kan købe dem i matas i håndkøb. De indeholder det aktive stof ‘hyperikum’ som har samme effekt som ssri piller. Samme princip i deres virkemåde på hjernen. I tyskland har man lavet utallige undersøgelser om brug af Perikum - og det viser sig at de virker positivt endda på flere mennesker end SSRI gør, UDEN de grimme bivirkninger. Dem rekommenderer de tysker læger før SSRI til patienter - og de har styr på forskning der. Snak dog med din læge. Det skal jeg sige :slight_smile:

Det var ikke meningen at lege læge selv her, hvilket jeg heller ikke er endnu - men jeg har personlig erfaring både med de 2 diagnoser, hypnose og de nævnte piller.

Du skriver, at det er værst med angstanfald og OCD når du er stresset, det giver mening - hvis det virkelig er meget slemt, så er hypnose virkelig et vidundermiddel. Hypnotisøren vil efter dit eget ønske lære dig selvhypnose teknikker, der vil gøre dig i stand til at få fuldstændig styr på dig selv og din stress, når den kommer. Du vil lære ikke at gå i overdrive, og lære at kende dine egne grænser på alle de punkter du har brug for, dermed mindske anfaldene. Hypnose er desværre så tabu, folk ved ikke hvad de går glip af. Det åbner potentialer, muligheder og styrker for en selv, man selv ikke vidste man var i besiddelse af. Og jeg snakker af selv-erfaret erfaring :slight_smile:

Det er desværre meget svært at ramme en god læge, der vil kunne forklare alle dine muligheder, (eller psykolog for den sags skyld).
Du skal bare ikke give op på dig selv, Karoline! Hvis du brænder for det - så gennemfører du det også. Du skal bare ha den rigtige hjælp og hjælpemidler til din situation. Der er altid en løsning.

Det var i hvert fald hvad jeg kunne byde på - held og lykke til dig.

live the dream! :slight_smile:

Hov. Nu har jeg vist besvaret det forkerte sted. Nu får I lige svaret igen :slight_smile: :

Tak fordi I gav jer tid til at svare.
Det beroliger mig lidt at vide at mig at vide at der også er andre på medicinstudiet med diverse psykiske skavanker. Jeg har altid gået med en forestilling om at medicinstudiet udelukkende bestod af “elitemennesker” med styr på alle punkter i livet (sådan virkede det hvertfald på de medicinstuderende jeg har snakket med). Og jeg er desværre langtfra “elitemenneske”.

Fatsunny:
Det var også min plan, at finde hjælpemidler til at klare mig igennem studiet med sygdommen. Men når personen der skal hjælpe mig med at bruge hjælpemidlerne ligefrem synes, at det er et problem, at jeg vil starte på medicinstudiet, får det mig naturligvis i tvivl. Specielt da jeg har stor respekt og tillid til hende, da hun er utrolig dygtig og erfaren, og derfor også måske lidt for selvsikker?

Jeg har faktisk stærkt overvejet både “lykkepiller” og hypnose.
Hypnose gik jeg lidt fra igen, da det skræmmer mig lidt, at en anden person kan pille ved min underbevidsthed. Men jeg vil da helt sikkert genoverveje det igen nu.
Min nuværende psykolog mente også at jeg burde prøve lykkepiller. Men min tidligere psykolog mente at jeg skulle prøve at undgå dem så længe det var muligt. Men jeg synes ofte at man hører alt muligt skidt om dem. Jeg synes man hører så mange delte meninger om pillerne.

Men tak for dit svar. Det var helt sikkert brugeligt, specielt med de forskellige “hjælpemidler” du nævner, som jeg vil tage op til genovervejelse.

Hejsa

Jeg synes, at du skal lytte til de tanker, der ligger bag din psykologs råd, men alligevel følge din egen drøm. Men giv dig selv plads til at tage studiet på din egen måde.

Psykologen er bange for, at du vil presse dig selv og forværre din OCD, hvilket måske er en risiko, hvis du ikke på forhånd tager nogle forhåndsregler.

Der er mange veje at tage medicinuddnnelsen på, og den slagne vej passer ikke lige godt til alle, hvor livet kommer i vejen på forskellig vis.

Det er muligt at tage studiet over længere tid, selv om det koster noget SU. Man må på KU være max 12 år om hele uddannelsen, så der skulle være rigeligt med tid.

Du kan tage de pressede semestre på deltid, og fuldføre dem over et helt år i stedet for et halvt år. På den måde vil du spare dig selv for det værste pres, og forhåbentlig ikke forværre din OCD.

Jeg har selv et handicap der forværres af stress, og desuden har jeg børn, der skal passes, som tager megen tid ud over studiet.
Det er ikke noget, der på nogen måde er nemt at få til at gå op, men det plejer at fungere alligevel. Man skal bare ikke lade sig rive med, når der er press på, og overveje, hvad der er vigtigst for en; at tage studiet på normeret tid, og måske få det skidt undervejs, eller tage sig tiden man har brug for, og komme helskindet igennem.

Angående biokemi og fysiologi (matematik bruges ikke ret meget) kan man lære alt, hvis man bruger den nødvendige tid. Du kan sagtens lære det, selv om du er “middelmådig” i nogle fag.
Men vær forberedt på, at meget er selvstudium, da ikke alle undervisere har opfundet den pædagogiske dybe tallerken.

Jeg håber, at du giver dig selv lov til at forsøge, men tilgiv dig selv, når det bliver hårdt, og tag studiet i dit eget tempo. Prøv at snakke med din psykolog igen, og forklar, at man kan tage studiet over længere tid.

Men tal også med din egen læge om det. Vedkommende har jo kendskab til din situation og har desuden selv gennemført studiet.

Hej

Det lyder da som en rædsom sygdom. Jeg har et community, hvor man skal kunne lære af hinanden. Måske har du lyst til at bedømme den behandling du bruger på www.lachion.dk ?

KH Chr.

Tak for svaret.
Jeg vidste ikke at man kunne trække semestrene ud? Men hvis man kan er det da en super god nyhed, for tidspres er ofte det som stresser mig.

Og det beroliger mig meget at du mener man sagtens kan komme igennem biokemi og fysiologi selvom man er middelmådig til de naturvidenskabelige fag.

Jeg tror jeg har lidt mere mod på medicinstudiet, og så må jeg håbe at min psykolog ikke skræmmer mig igen til næste konsultation :wink:

God vind. :slight_smile:

Hej

Jeg har - ligesom dig - OCD og er meget angst for bakterier der forårsager hoste og forkølelse. Ud over dette har jeg også autisme. Jeg er p.t. i gang med at tage en HF, og er klar til at søge ind på medicinstudiet i sommeren 2013. Jeg er også meget interesseret i sygdomme. Det er pga. min store interesse for sygdomme at jeg vil læse medicin.

Det, der gør at jeg kan klare at være i sådan en stor klasse (med mange mennesker, bakterier osv,) er, at jeg kom i tanker om, at jeg tilsidst vil blive modstandsdygtig overfor alle bakterierne. Det kan godt være at jeg i en periode vil være oftere syg, men det vil gå over igen. Ligesom små børn i en vuggestue. De vænner sig også til bakterierne tilsidst…

Jeg ville bare lige sige det, hvis det kunne hjælpe.

Min store drøm er også at komme til at læse medicin. Jeg har brudt mange mønstre for at komme til det, så jeg vil bestemt kæmpe det sidste stykke for at nå i mål. Men det er jo karaktergennemsnittet, der afgør det…

Når jeg skal søge ind på medicin vil jeg søge ind alle de steder i DK, man kan læse medicin. Min 1. prioritet er København. Hvad med dig? Hvad er din 1. priorotet. Jeg vil specialisere mig i neurologi. Hvad vil du specialisere dig i?

Held po lykke!

Mvh
Anne

p.s. du må gerne skrive til mig enten her eller på min mail: Majamizzen@live,dk

Nu tillader jeg mig lige at lege djævlens advokat…

Din psykolog kan vel godt have ret?

Angående ekstra tid så tvivler jeg stærkt på du vil få tildelt dette med det du skriver her. Ihvertfald i Aarhus.

Inden du søger om at blive optaget bør du vel i det mindste. af respekt over for dem du tager pladsen fra, svare på følgende spørgsmål:

  • Kan du overhovede fungere som læge når du er færdig? Hvis du synes der er pres på studiet så vent til din KBU og overvej hvordan du vil reagere når du har rigtigt travl, der er noget på spil og folk forventer med rette at få svar af dig og ikke personen ved siden af dig.

  • Er det bare en drøm du har eller er det et reelt ønske? Det lyder som det første når du siger at du har angst for sygdomme. Hvordan vil du agere når du skal ind til smitsomme patienter? Ville du kunne opføre dig professionelt?

  • Vil en beslutning om at sige ja til en plads på studiet ikke kunne være med til at bryde dig endnu mere ned? Vi ser på månedslig basis studerende i din situation som havde urealistiske drømme inden de startede og som vi bliver nødt til at sige stop til et stykke inde i studiet fordi de viser sig ikke at være studieegnet.

Jeg siger ikke du skal opgive din drøm hvis det samtidig også er et reelt ønske. Men hvis det bare er fordi du tror det kan være spændende så findes der måske måske uddannelser der er bedre egnet til dig.

Bare lige til info så var der 3 i region Syddanmark der dumpede deres KBU i år fordi de ikke var egnede som læger. Jeg ville synes det var utrolig ærgerligt hvis du om 6-8 år fandt ud af at du ikke kunne blive læge alligevel. Det ville ikke være med til at gavne dit sygdomsforløb…

Beklager mit svar ikke er lige så positivt som de andres men nogen må også fortælle dig realiteterne og ikke bare klappe dig på skulderen…

dobbeltpost

Dalton, hvad sker der egentlig for at sparke gang i en adskillige måneder gammel tråd?

Tjah. Medmindre trådstarteren søger ind via kvote 2, eller har slået email fra, skal hans indlæg nok blive læst. Daltons indlæg er også yderst relevant.