Hvor meget tjener en læge egentlig?

Jeg har været i gang med at undersøge hvor meget jeg egentlig kan forvente at tjene, når jeg bliver færdig… Og i det videre uddannelsesforløb. Men det er utrolig svært at finde ud af, nå man ikke kender diverse lønkoder, tillæg etc.

Er der nogen der ved noget?

Hvad tjener man typisk som turnuslæge? Brutto og udfra en typisk vagtbelasning?

Og hvad når man er færdig med turnus?

Og i blokstilling til Almen medicin?

Og som speciallæge?

Håber nogen kan hjælpe mig…

MVH

Jeg har ligeledes prøvet at kigge på, hvad en nyuddannet læge tjener. Her er standars skemaet ffra Fayl:
http://www.dadlnet.dk/fayl/ok_99/loen/amter_hs.htm

hvis vi siger at lønnen er 24000 og pensionen er 4000, får man altså 20000 før skat. Dette uden nogen former for tillæg eller andet, altså et minimum for 37 timer/uge.
Hvad man præcis kommer til at tjene ud over dette er selvfølgelig meget svært at sige, da det afhænger af timer og lokale overenskomster.
Men uden overarbejde vil jeg skyde på at man tjener omkring 24000, som jeg husker tallene fra læger jeg har spurgt i Københavns Amt(hvor der er tvungen 37 timer!).

Som jeg læser skemaet får man:

Nettoløn pr. måned: 23.780,75
Pension: 3.755,00
I alt får man da ca. 27.500, hvor dog pensionen ikke er disponibel…

Eller tager jeg fejl? Skal pensionen trækkes fra nettolønnen?

[quote] Skal pensionen trækkes fra nettolønnen?[/qoute]

Jeg tror det desværre ikke, men håber!#jeg synes ikke at siden er særlig informativ!#-de skriver nettoløn og det burde jo indikerer lønnen før skat!#-vi må have fat i en voksen.

Bruttolønnen for en turnuslæge (før skat) er de famøse ca. 24000, dertil skal så lægges pensionen (som man ikke ser noget til de næste mange år).
Dertil skal lægges ca. kr. 50/time for vagt på ikke-søgne/helligdage og ca. kr. 83/time for vagt på søgne/helligdage.

Uden overabejde og særlige decentrale tillæg (som ingen turnuslæge alligevel får) betyder det, at en gennemsnitlig turnuslæge på hospital tjener ca. 26-27.000 kr/måned brutto.

Når man har gennemført turnus (og opnår ret til selvstændigt virke), får man et årligt tillæg på ca. 29.000kr (+ pension). Når man bliver speciallæge stiger dette beløb til ca. 55.000kr/år.

Så alt i alt vil du som specialæge komme til at tjene det samme, som dine cand.merc. venner i det private kan regne med at tjene som 2.-3. årskandidater - opløftende.

Se hele skidtet på http://www.fayl.dk/app/plsql/fayl_forsi … gnloen.htm

OK, så lønnen med pension er ca 28.000 kroner uden nogle tillæg. Det er jo faktisk en ok løn!

Jeg synes det er merkligt at læger tjener så dårligt i Danmark. I hvilket andet land tjener en læge så dårligt i forhold til andre yrken? I Sverige (og norge?) er læge noget af det bedst betalde arbejde man kan uddanne sig til. Jeg tror faktiskt lægeuddannelsen er den uddannelse der i snit ger bedst økonomisk “afkastning” i Sverige. Også i alle andre lænder er læger blandt den bedst betalde arbejd-gruppe. FAYL og DADL får nok gøre noget drastisk…

Jeg ved dog at jeg læste i en avis der fandes på Panum at lægeuddannelsen er den der bedst betaler sig i Danmark. De havde de yrken med højst livsindkomst, og læge havde første plads med 19,1 mio. kr, på trods af at uddannelsen er så pass lang.
Så jeg tror at dette med at man “kun” tjener 25.000 kun gælder for de første år som turnuslæge. Hvis en læge arbejder mellem 28 og 65 års alder, tjener ham, ifølge den avis, 516000 kr/år i snit under hele sit arbejdsliv.

eller også ligger der heri at de fleste læger arbejder væsentlig mere end 37,5 time pr. uge.

Så den arbejdsalderen bliver nok snarre 28->75 år med dertil fald i “timelønnen”!!

Så, jo, mere løn tak!

Men helt ærligt, ikke arbejder læger til 75 års alder? I Sverige (jeg er svensk) er det ganske almindeligt at læger fortidspensionerer (hedder det så også på dansk?) vid måske 58-60 års alder.

Her er lønstatistik for svenske læger fra landstingsforbundets hjemmeside. Jeg tror også at lønner generelt er lavere i Sverige end i Danmark, altså hvis man siger at snitlønnen i Danmark er måske 24.000 Dkr er den i Sverige 20.000 Skr. Sen er jo også den danske krone stærkere end den svenske…

Cheföverläkare 66 700
Överläkare 55 300
Distriktsläkare 53 400
Specialistläkare 47 400
ST-läkare (under specialistutbildning) 35 400
AT-läkare (ej legitimerad läkare) 26 400

Disse lønner er inkl. tilæg, men exkl overtidsersætning, altså dette er den egentlige månedsløn.

[quote=“andersbaa”:3s2vd271]Men helt ærligt, ikke arbejder læger til 75 års alder? I Sverige (jeg er svensk) er det ganske almindeligt at læger fortidspensionerer (hedder det så også på dansk?) vid måske 58-60 års alder.

[/quote]

Okay jeg formulerede mig måske forkert?

Jeg mener at de færreste læger har en arbejdsuge på 37,5 time, måske 47,5 timer pr uge er mere normalt? altså 10 timer mere en normeret…

Differencen mellem 65 og 28 er = 37 * 20% = 44,4
28+44,4=72,4 anyway…

Håber du kan følge mit ubehjælpelige regnestykke…

Na ok! Troede du mente at det var fordi læger arbejder til 75 års alder OG har en arbejdstid/uge på mer end 37,5 timer!
Jeg synes bare det er merkligt at lønnen er så “dårlig” for læger i Danmark.
Nu ved jeg jo heller ikke hvis denne livsindkomst var beregned med eller uden overtid. Det føles som det mest logiske skulle være hvis den var beregned på diverse månedslønner…

Ja, nu skal jeg ikke sætte for store griller i hovedet på folk herinde, men jeg kender tilfældigvis en privatpraktiserende orthopædkirurg der ligger på de sølle kr. 3.000.000,- p.a :slight_smile: . Det er desværre nok kun en promille der får det så godt :confused:

Hvis man er privatpraktiserende, så er man jo også selvstændig erhvervsdrivende, og indtjeningen kan ikke sammenlignes med regulært lønslavearbejde. Som selvstændig er indtjeningsmulighederne større, men det samme er risici, arbejdsbyrden og kravene til ens økonomiske kunnen.

Jeg er i turnus på et lille sygehus hvor vi er 8 yngre læger i forvagtslaget. Vi har døgnvagter af varighed på 24½time og friuge fast hver 4. uge. Gennemsnitlig månedsløn varierer mellem 26-27000 brutto inklussive tillæg men excl overarbejde. Dertil kommer pensionsbidrag på cirka 4500 pr md. Vores normperiode er på 8 uger, så cirka hver 2. måned kommer der overarbejde til udbetaling. Sidste gang fik jeg 47 overarbejdstimer udbetalt og det gav 11000 oveni den almindelige løn. Næste måned har jeg 50 overarbejdstimer der skal udbetales.

Det er fedt at have friuge hver 4. uge og det kan ikke opvejes i penge. Når man har 5 døgnvagter på en 3-ugers periode samt almindeligt dagarbejde kan man nemt gå ned. Det er hårdt at modtage dårlige patienter efter 20 timers arbejde når man er helt smadret. Man bruger nemt en dag bagefter på at komme til hægterne.

Jeg ved fra nogle af mine medkollegaer på de store sygehuse i Århus og København at de ikke tjener ret meget mere end 24000 om måneden. Det skyldes at de ikke har ret mange vagter og at de ikke kan oparbejde overarbejde. Hvis man vil tjene flere penge kan man søge ud på landet - men det er ikke en mulighed for alle er jeg klar over :wink: Der hvor jeg er, får vi al overarbejde udbetalt og vi kan stort set arbejde alt det vi vil - så hvis man er pengehaj kan man snildt ligge på 37-40.000 pr måned. 50 overarbejdstimer får man hvis man “bare” snupper to ekstra 24-timers vagter i måneden.

Nogen der har et overblik over hvilke sygehuse/amter der udbetaler overarbejde? Gør Esbjerg f.eks?

I Norge tjener medicinstuderende med lisens 26 500kr pr. måned, utover dette beløp får man tillegg for utvidet arbeidstid og “vaktulempetillegg” slik at det månedlige beløpet kan komme opp i 37 600 pr. måned.

Begynnerløn for en norsk turnuslæge er ca 360.000/år før skat, med overtid og vagter løber man hurtigt op i 450-500.000/år. 8)

En praktiserende læge tjener som regel 1-2mill/år, i distriktsnorge endnu mere.

Norge lejer hvert år ind danske vikarlæger i distriktene, det er ikke unormalt med en løn på 30.000++/uge for en speciallæge. :bash:

Ikke så underlig måske! :wink: Hvem er det som egentlig gidder å være lege ut på svarteste vestlandet/møre eller Finnmark hutre?

Tja, man får ikke mere for at være læge i thisted og hvem gider arbejde der?

Hvorfor er det lige DK har svært ved at holde på sin arbejdskraft?

Hei…

La meg se hvis jeg har forstått det riktig…

Ut fra alle innlegg her så virker det som om en turnuslege får bare en lønn mellom 20000-25000 kr i måneden, og dette før skatt… men hvordan i all verden kan det passe?

vil det så si at etter skatt, som jo er over 40% i danmark (for å gjør det enkelt for argumentets skyld så kan vi kanskje si 50%) at man sitter med bare 10000-13000kr i måneden? det er jo helt sykt… jeg har tjent mer penger som fadl-vagt i løpet av en måned (tjente 35000kr i løpet av sommerens 2 måneder, men hvor jeg i prinsippet jobbet bare hver annen dag, dvs bare 30dager)… det kan jo ikke passe at en fulltids fadl-jobb vil være mer lønnsomt enn en turnusjobb, hvor man har brukt 6 fucking lange år av sitt til for å nå ditt!

er virkelig skuffet og irritert nå! :evil: