Hvad vil I med uddannelsen?

Idag talte jeg med studiekontoret ang. min motivation for at læse medicin osv. og jeg blev stillet et spørgsmål som jeg ikke er helt sikker på at jeg forstår 100%, så jeg håber der er nogen der måske vil hjælpe…

“Hvad vil du bruge uddannelsen til?”
(dvs. om man har tænkt over fremtidige erhvervs- og beskæftigelsesmuligheder)

Og jeg mener at det må være sådan noget som at der er mangel på læger, dvs. man har en god mulighed for at komme i arbejde med det samme…

Men de nævnte noget med at jeg jo ik blev “læge” efter de 6 år… Er der nogen der kan forklare det nærmere? Er det noget i forbindelse med turnus eller hvad?
Og hvad kan man blive efter de 6 år?

Mvh. Heisenberg…

Jeg er selv kommende studmed så du skal ikke tage mine ord helt for gode varer. Efter endt uddannelse som angiveligt er nomineret til seks år(selvom de fleste bruger mere) er der en obligatorisk turnus på 18 mdr, hvorefter man kun kan blive reservelæge, hvorfor de fleste vælger at specialisere sig i et felt indenfor lægevidenskaber som typisk tager mellem 3 og 6 år…så at blive læge er en livslang proces og det var nok det de mente, man skulle holde sig for øje…

Det er desværre et faktum du ikke skal vide dig for sikker på…pt. spyttes der læger ud i en strøm som aldrig før. Det vil skabe flaskehals problemmer - spec. med hensyn til uddannelse af spec. læger, men også generelt´med turnuspladser etc.

Desuden tror jeg også vi står overfor en teknologisk revolution inden for de kommende 6 år - der er jo en vis latenstid med det offentlige…

Hvordan ser jobmuligheder så ud?

Det er jo svært at sige… men jeg tror klart at det ikke er lige så gunstigt som pt…

Tænk på der spyttes ca. 1200 læger ud om året de næste år.

ca. 600 kbh
ca 200 sdu
ca. 400 au

Desuden tror jeg også vi står overfor en teknologisk revolution inden for de kommende 6 år - der er jo en vis latenstid med det offentlige…

Kan du uddybe ovenstående…?

jamen justerer de det ikke i forhold til behov…det er da spild af ressourcer, hvis de uddanner for mange…det er jo ikke ligefrem en billig uddanelse eller for den sags skyld kort uddannelse…så det må de da til en vis grad afstemme…eller hva…jeg tænkte på hvordan ser det ud med forskning frold…og jobmuligheder samt vilkår, overvejer nemlig lidt at læse humanbiologi efter endt bachelor…hvorfor er der så få lægestuderende der går forskningens vej

Jeg vil gerne sige at jeg ikke tror der bliver svært at få et job, men det bliver sikkert svære i fremtiden at få de stllinger man vil ha’. Der bliver færre speciallæger og flere læger ergo, flere til at søge de så færre uddannelsesstilinger (speciallægerne skulle jo uddannes de kommende speciallæger). En løsning er dog at slække på kvaliteten af speciallægeuddannelsen.

Man skal ikke vælge lægefaget fra på grund af min dystre profeti. Jeg har ikke i regnet at 60+% af de optagne er kvinder og jeg kunne forestille mig at en del af disse - af familie hensyn - ville søge i det private erhvervsliv eller ville andre ting…

Nej, søg medicin hvis det tror det har din interesse…

Hvilke jobmuligheder er der som kommende læge udover selvfølgelig de åbenlyse som almen praktiserende læge eller speciallæge af en eller anden art…hvad åber det ellers op for?? måske et dumt spørgsmål, men det er jo rart, at der er flere veje at gå???

Af fare for at blive kaldt mandschauvenist, vil problemet med for mange læger til dels blive afhjulpet af, at størstedelen af de nyuddannede er kvinder. Gennem et arbejdsliv arbejder en kvinde simpelthen færre timer end en mand pga. barsel og større uvilje mod at tage ekstra vagter i weekenden, om natten osv. Således vil der kræves flere stillinger til det samme arbejde.

Problemet er bare om amterne er villige til at oprette flere speciallægeuddannelser, så størstedelen af de nye læger kan blive speciallæger. Som nyuddanet fra universitetet er man arbejdsmæssigt ikke ret meget værd uden videreuddannelse.

Man kunne godt mistænke regeringen for at presse læger over i medicinalindustrien og andre erhverv ved at uddanne flere end sunhedssektoren egentlig har behov for.

mht. til forskellige jobmuligheder: Det indlysende med en lægeuddannelse er jo selvfølgelig at arbejde som læge, dvs. vælge et speciale og bruge sit liv på det og evt. lave noget forskning inden for sit speciale samtidig.

En anden mulighed er at blive forsker, dvs. f.eks. at blive ansat i et medicinalfirma eller på et universitet. En del af de lidt nørdede forskere der underviser på første del af studiet er faktisk uddannet læger som bare har valgt at forske helt igennem på et universitet.

Jeg tvivler stærkt på at nogen regering (nuværende eller Nyrup) har tænkt sig at uddanne flere læger end nødvendigt. Det er rent ud sagt pissedyrt at uddanne læger. Antallet af optagne afhænger af mange ting som fx: formodet behov af yngre læger 8 år efter, formodet behov for speciallæger 15 år efter, hvor mange penge man har lyst til at smide efter sund.fak. Hvor godt man regner med at folk klarer uddannelsen mv. Og mange af disse faktorer er sikkert estimeret af en enkelt embedsmand i uddannelsesministeriet med lidt hjælp fra sund.min.

At sundhedstyrrelsen så ikke opretter uddannelses stillinger derefter som gør at alt for mange bruger år på mere eller mindre lødig forskning sætter hele affæren i et andet perspektiv.

Man skal heller ikke glemme at politkere ligger under for et folkeligt pres for at uddanne flere læger.
På nuværende tidspunkt ville det være politisk selvmord for en uddannelsesminister at nedsætte antallet af medicinstuderende.

Jeg ved emnet har været oppe før, men jeg kunne egentlig godt tænke mig en uddybende liste med populariteten på forskellige specialer

Kan ikke huske i hvilken tråd, men for nyligt blev der listet en 5-10 specialer der var specielt populære, a.k.a. besværlige at komme ind på (man skulle jo fandme næsten have været medicindoktor i afrika og alternativ behandler på Hawaii for at have en chance), den liste var meget interessant og havde en reference til krav til speciallægeudannelsen på de forskellige

Men var det muligt at man kunne få en uddybende, at man kunne finde en komplet liste over populariteten til specialerne som det fx er tilfældet med kvoterne for kommende stud. meds? - nogen der kender til sådan noget?

btw andromedi, hva’ sker der med det gule kort der?

jeg var emsig en dag og gav hende et gult kort for at lave et par tråde hvor hun råbte med - !!! og ??? Og det synes jeg var lidt overkill omvendt var jeg måske som sagt også lidt emsig…måske jeg skulle fjerne det…

Heheh… Det er ikke sådan at være diktator over et sobert stud.med forum… :smiley:

tak for støtten xistence :smiley: Har du i øvrigt fundet ud af, hvad du gør?
andromedi

Ja jeg har jo lige haft krise de sidste par dage mhs. til valget af uddannelses sted…

Men tror nu jeg vælger Århus… Selvom studieordningen er gammeldags, så går det jo nok… Kan godt li Århus som by og Universitetetsomgivelserne er herlige…(var der nede til Biotek Camp i det herrens år 2003) Men valget er nu også en anelse grundet i at mange ret gode venner skal studere der…(ikke at man ikke kan få nye venner - Men nuværende venner har trodsalt været med i overvejelserne…)

Så efter lidt oprejsning fra at hører at folk egentlig er godt tilfredse med at studere der… Så bliver det nok Århus…

Har også ligsom dig seriøst overvejet molekylær biomedicin… Den lyder virkeligt spændende… Så skal man selvfølgelig til kbh… Nå men den tager jeg ihvertfald, hvis medicin skulle vise sig at være for seriøst i forhold til mit nidkære chiller sind…

Der er jo ingen grund til at skynde sig med noget… det går jo nok det hele… Vi er tøre og varme og der er ingen der skyder på os… Så hvad endten man vælger det ene eller det andet så skal man jo nok få sig et godt liv. Man skal bare ikke rende rundt og jagte at være et eller andet . som f.eks. rig plastikkirug… ikke at der er noget galt med at være ambitiøs… men det er trodsalt bedre at leve og nyde i nuet… og måske et år frem… :smiley: (Hmm ved ikke lige hvor den tankestrøm kom fra)

Hvad med eders?? :smiley: Lød til du hælder lidt mere til Kbh…

Lidt off-topic men siden det så ud til mit indlæg om de forskellige specialers availabilitet ikke blev modtaget i god jord, kunne jeg måske præcisere og spørge om nogen var orienteret om hvorvidt anæstæsiologi er et populært speciale?

hej xistence…
god stil…all ways look on the synny side of life…jeg regner med at søge ind i kb, ville helst søge ind i Odense, hvis ikke det havde ligget i odense…men København er nok det bedste bud for mig…jeg er dog stadig lidt i tvivl om molekylær biomedicin…det lyder virkelig spændende og det er rart med alt den valgfrihed…gennem studiet har man reelt kun 2½ obligatorisk undervisning…resten er forskningsprojekter, og valgfrie kurser så det er lettere at fordybe sig i noget…men omvendt er der også så mange ting, som taler for medicin…hvordan er du blevet sikker på, at det skal være medicin???