Forskel mellem intrisic og extrinsic koagulationspathway

Isoleret set forstår vi godt de to pathways. Dog har vi læst at den intrsikke (specielt faktor XII) ikke spiller nogen rolle in vivo. Det virker som den extrinsicke er tilstrækkelig for koagulation in vivo. Hvorfor har vi då også den intrisikke vej, og hvornår “bruges” den?

I kan jo prøve at fortælle en patient med f.eks. hæmofili (eller anden koagulopati der giver forlænget aPTT) at hans sygdom ikke spiller nogen rolle, in vivo… :oops:

Jeg mener jeg lærte det som at extrinsic pathway var den der blev aktiveret hvis man fik en endothel læsion på en eller anden måde (idet den kræver vævs-tromboplastin, der kommer fra endothelet).
Intrinsic pathway kan virke uden at der er nogen endothel læsion (idet dens cofaktorer alle findes i blodet).

Men i har ret, det er lidt diffust, hvornår bruger kroppen kun den intrinsiske pathway? Hemmeligheden er måske at der er et samspil mellem de to pathways…

Desværre står emnet meget dårligt beskrevet i Meisenberg, som jeg i sin tid læste det efter. Men Kristian er inde på det rette!
Jeg har en fræk film liggende på CD-ROM som jeg fik under min tid hos Novo Nordisk. Den viser normal koagulation, og så selvfølgelig hvordan deres recombinant Factor VIIa (NovoSeven) virker. Den er lidt stor, og der er nogle copyright ting, ellers ville jeg gerne smide den op…
Kan være der ligger noget info på http://www.novoseven.com ?

Er det den her du hentyder til?
http://www.us.novoseven.com/content/us_ … _video.asp
Har selv brugt den, for at få et indtryk af hvordan “det så ud” når koagulationskaskaden fandt sted, selvom speakeren er lidt belastende at høre på :S

Ikke helt den, men samme slags computeranimation. De illustrerer dog begge nogenlunde det samme :wink:

HVor stor er stor?

95mb…