Fleste og bedste muligheder: Medicin VS Farmaceut

Hej alle sammen! :smiley:

Jeg har i den seneste tid søgt og læst en del af indlæggene her på studmed.dk og det har været meget inspirerende læsning - så tak til “bagmændene” for et fint koncept.

Nu til mit spørgsmål, som jeg har forsøgt at finde svar på, men nok ikke har fundet det helt præcise svar på endnu, omend jeg overhovedet finder det… :stuck_out_tongue:

Jeg overvejer en fremtid / uddannelse inden for sundhedsvidenskaben. I øjeblikket har jeg medicin og faramaceutuddannelsen i kikkerten, men er lidt i tvivl om hvilken jeg skal vælge, efter som jeg ikke er sikker på hvad jeg helt specifikt vil arbejde med efter studietiden.

Derfor vil jeg meget gerne vide hvilke af uddannelserne (medicin vs farmaceut) som giver både de bredeste og bedste muligheder…?
“Bedste muligheder” kan selvfølgelig forudsætte nogle suppleringskurser, efter som der selvfølgelig er forskel på kandidaterne fra de to uddannelser.

Så vidt jeg har forstået, så går farmaceuter mere i dybden med kemien og biologien, og derfor er de bedre til at forske og fremstille lægemidler, mens medicinuddannelsen primært er rettet imod en fremtidig “behandlerrolle”. (Ret mig endelig hvis jeg tager fejl :wink:

Men hvor stor er forskellen på en farmaceut og en læge?
Vil en læge være i stand til at kunne udføre forskning i og fremstilling af lægemidler? Jeg har læst at man bl.a. kan videreuddanne sig (speciallæge) til klinisk farmakolog som læge, hvad indebærer det?

Mit dilemma er at jeg ikke rigtig ved om jeg vil arbejde med forskning eller med sundhed mere generelt (som en læge).

Desuden synes jeg det kunne være spændende at arbejde med ledelse inden for medico-industrien, men er det ikke primært farmaceuter som er direktørere/ledere i den branche, eller også læger? Der er vel ikke mulighed for at indbygge noget økonomi i lægeuddannelsen? Ved bl.a. at at man har lægemiddeløkonomi på farmaceut uddannelsen.

Inden for medicin synes jeg det kunne være spændende at arbejde med fx psykiatri eller samfundsmedicin. Mens kirurgi og andet traditionelt “lægearbejde” på et hospital ikke tiltaler mig særlig meget (i hvert fald ikke lige nu). Men hvor meget af lægeuddannelsen er rent praktisk?

Forskning / udvikling af medicin imod fx tuberkulose, aids osv. synes jeg også kunne være interessant. Kan både læger og farmaceuter det? Og hvem er bedst rustet til det?

Faktisk hælder jeg mest til farmaceut uddannelsen, men er også bange for at jeg vil køre “død” i al den kemi og komme til at savne den “samfundsmedicinske” del af sundhedsvidenskaben, som nok er mere udbredt på lægeuddannelsen. Bl.a. synes jeg også at fag som sociologi, psykologi, epidemiologi, andre samfundsfag er spændende.

Jeg ved ikke om jeg tager fejl, men jeg har fået det indtryk af man med en medicinsk bachelor kan søge på mange andre uddannelser, hvis man finder ud af at man ikke vil være læge alligevel…men det er nok sværere at komme ind på medicin med en bachelor i farmaci :slight_smile: Så skal man vel starte helt forfra?

I øvrigt synes jeg det kunne være spændende engang at tage en masterudd. i “international health”. Vil en farmaceut også kunne det?

Som I kan se, så er det lidt af en rodebutik, og disse er blot nogle af mine tankestrøg…forhåbenligt kan I se en rød tråd i det :wink:

Men forhåbentlig finder jeg efterhånden ud af hvilken vej jeg vil, men vil bare gerne holde så mange muligheder som muligt åbne for fremtiden, da jeg som sagt er lidt usikker på hvad jeg vil arbejde med i fremtiden, så skal jeg vælge medicin eller farmaceut? :smiley:

Fortsat god weekend :wink:

Typisk vil det være farmaceuter der står for den teoretiske udvikling, laboratorietekniske del, mens læger vil stå for den kliniske afprøvning.

Der er mange muligheder for at forske som læge, men er det det man vil, så er der uddannelser, set med mine øjne, der ryster en bedre end lægevidenskab gør. Nu ved jeg ikke hvor du bor, men KU har uddannelsen “molekylær biomedicin” http://sund.ku.dk/uddannelse/ de uddannes mig bekendt i hvert fald spec. til forskning.

Ja, så er der jo også “folkesundhedsvidenskab” - der netop har fokus på den samfundsmæssigedel, men mere på et epidemiologiske, statistisk plan.

Holder KU ikke nogle åbent hus arr. hvor man kan komme og sniffe til de forskellige uddannelser og tale med studerende?

det findes også klinisk pharmakolog, hvor man som læge tager en overbygning yderligere i farmakologi.

så ville du får det bedste for to verdener.

Hey… ellers er der også medicin med industriel specialisering. Det er den der relative nye uddannelse, der startet i Ålborg. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kender helt vildt meget til denne uddannelse, men den lyder perfekt til at passe, det du søger… Du kan jo i hvert fald slå et smut forbi denne side og læse om den :smiley:

http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?articl … ielmedicin

Som du skriver er lægeuddannelsen mere rettet mod behandling af patienter. Faktisk er det en meget udtalt forskel. Den første halvdel ca. minder noget om det farmaceuterne lærer, mens den anden halvdel er mere eller mindre rent klinisk og patientorienteret med fokus på behandling og diagnostik af sygdomme.

Farmaceuter er langt bedre uddannet inden for det molekylære men jeg har indtryk af at industrien og universiteterne er særdeles interesseret i at få læger til at forske. Det er her især klinisk forskning de vil bruge læger til, f.eks. afprøvning af lægemidler, men også grundforskning. F.eks. er turnus-phD ordningen på KU oprettet med det formål at få læger til at udføre grundforskning og gøre karriere inden for dette, på universitetet.

Endvidere tror jeg at industrien gerne bruger læger til markedsføring af deres produkter.

Du vil meget:
grundforskning, økonomi, lederskab, psykiatri, samfundsmedicin, sociologi, psykologi, epidemiologi og international health, immunologi (aids).

Det er dit held at du trods alt ved det er sundhed/medicin det skal handle om.

Jeg synes du skal kigge på uddannelserne frem for jobbene. Hvilket studie synes du lyder mest spændende medicin eller farmaceut? Som andre skriver er de første 2½ år af medicin primært tør anatomi, fysiologi, cellebiologi og biokemi. Efter 3 år (bachelor) er det muligt at tage en kandidatgrad i humanbiologi, og blive grundforsker.

Ledelse og økonomi det handler om talent og en HD eller master efter endt kandidatgrad vil jeg tro.

Det overordnede er gå efter studiet ikke efter jobbene. Ligemeget hvad skal det nok blive sjovt.

Tak for jeres svar, som har givet mig lidt mere at tygge på.

Men er der nogen som kan fortælle mig mere om specialet til farmakolog? Er de (eller har de mulighed for) at blive ligeså dygtige som farmaceuter?

Jeg vil bare helst ikke begrænse mine muligheder… Er medicin så ikke det bedste valg, efter som medicin og farmaceut bacheloren nogenlunde er ens?

Desuden er det rigtigt at en læge bliver betegnet som en “mellemleder”?

Bliver man læge har man uden tvivl flest muligheder hvadenten man vil forskning, behandling, industri, sælger, administration. Som farmaceut er der også mange muligheder - specielt indenfor forskning og administration, og naturligvis på apotek.

Vælger man medicin skal man dog IMO kunne lide at arbejde med og sammen med mennesker, eller får man en meeeeget lang tid på studiet og i turnus. Lidt floskelagtigt vil jeg også mene, at man på et eller andet plan kan sige, at man skal føle en form for “kald” og dedikation - ellers tror jeg, at man bliver meget træt!

  • Mikkel

[quote=“gundestrup”:2t03m6ai]det findes også klinisk pharmakolog, hvor man som læge tager en overbygning yderligere i farmakologi.

så ville du får det bedste for to verdener.[/quote]

Hejsa!

Er det speciallæge uddannelsen du her tænker på?

Mvh.

Miksa :slight_smile:

[quote=“Lasse”:2z1jxlgq]Som du skriver er lægeuddannelsen mere rettet mod behandling af patienter. Faktisk er det en meget udtalt forskel. Den første halvdel ca. minder noget om det farmaceuterne lærer, mens den anden halvdel er mere eller mindre rent klinisk og patientorienteret med fokus på behandling og diagnostik af sygdomme.

Farmaceuter er langt bedre uddannet inden for det molekylære men jeg har indtryk af at industrien og universiteterne er særdeles interesseret i at få læger til at forske. Det er her især klinisk forskning de vil bruge læger til, f.eks. afprøvning af lægemidler, men også grundforskning. F.eks. er turnus-phD ordningen på KU oprettet med det formål at få læger til at udføre grundforskning og gøre karriere inden for dette, på universitetet.

Endvidere tror jeg at industrien gerne bruger læger til markedsføring af deres produkter.[/quote]

Hejsa,

Hvad går turnus-phd ud på?

Så vidt jeg har forstået, så skal en cand.med deltage i et 1,5 års turnus på et hospital, som er obligatorisk, ikke? Kan man “undgå” det ved at tage en phd i stedet for?

Det er ikke fordi jeg har sat mig rigtigt ind i det, men såvidt jeg har forstået så går det ud på at man tager sin turnus samtidig med at man laver phd. Det tager så også længere tid. Normalt er man nødt til at gøre en ting ad gangen, hvis man ønsker begge altså. Det handler om at mange læger som gerne vil forske synes det er utilfredsstillende at starte sin karriere med at forlade det kliniske arbejde i flere år for at lave phd. Dette afskrækker muligvis nogle, og man vil gerne have mange til at forske.

Det spøjse er til gengæld at turnus-phd ordningen, ihvertfald på KU, kun gælder for præ-kliniske områder, dvs. ting der foregår på f.eks. panum. En del af baggrunden for dette er vist at man gerne vil have forskere på panum som er uddannede læger, så de bedre kan undervise lægestuderende. Lidt kryptisk tilgang, hvis man spørger mig.

Turnus-phd lokker ganske givet en del folk idet man er garanteret en turnus plads i området nær universitetet, og således ikke bliver deporteret til en anden ø eller halvø.

mvh. Lasse

Turnus ph.d er oprettet for at få flere grundforskere. Den er oprettet samtidig med de nedlagde den gamle militær ordning, hvor man valgte amt foran alle andre lodtrækkere. Turnus ph.d består af 3 års ph.d og 1,5 års turnus. Man kan ikke slippe for turnus hvis man vil være læge.

Turnus-ph.d sikrer kun turnusplads i den region (universitetsregionerne øst KU, syd SDU, nord AU) man tildeles ph.d’en. For en KU’er som allerede er deporteret til Nakskov eller Bornholm er der i princippet ingen forskel, men om det i praksis er anderledes ved jeg ikke.

Jeg ville dog sætte mine penge på at ordningen er meget anderledes når forfatter til denne tråd evt. ville være færdig med studiet. De kan meget vel have nedlagt turnus ph.d’en eller have lavet turnus fordelingen om, skåret 6 mdr af, eller lagt 12 mdr til. Men som uddannet kand.med har man virkelig let ved at få en ph.d i forhold til mange andre studier.

Men igen: Gå efter studiet, ikke hvordan livet efter studiet ser ud.

ja, det er speciel læge uddannelsen jeg tænker på.
Det vil du efter min mening få det bedste for to verdener…men det tager bare en krig i DK at blive special læge.

mvh
svend

[quote=“Miksa”:2o26j5a0][quote=“gundestrup”:2o26j5a0]det findes også klinisk pharmakolog, hvor man som læge tager en overbygning yderligere i farmakologi.

så ville du får det bedste for to verdener.[/quote]

Hejsa!

Er det speciallæge uddannelsen du her tænker på?

Mvh.

Miksa :slight_smile: [/quote]

Er du meget interessert i å lede helseforetak/firmaer innenfor farmasi o.l./sykehus kunne kanskje en kombinert M.D./MBA-utdannelse i USA vært et alternativ. Samtidig som du da blir utdannet lege får du i tillegg en MBA. Dette er perfekt for ledelse innen helseverden. Sånn det er i dag er det ofte leger som er toppsjefer på sykehus, gjerne med en mindre etterutdannelse med ledelseskurs, men uten en grunnleggende økonomiutdannelse.

Bare husk at man må ha minimum en Bachelor for å bli vurdert til opptak for medical school i USA, og at de setter som krav ett år på college i enten US eller UK før søking.

[quote=“Jon.fs”:2jerxwwz]Er du meget interessert i å lede helseforetak/firmaer innenfor farmasi o.l./sykehus kunne kanskje en kombinert M.D./MBA-utdannelse i USA vært et alternativ. Samtidig som du da blir utdannet lege får du i tillegg en MBA. Dette er perfekt for ledelse innen helseverden. Sånn det er i dag er det ofte leger som er toppsjefer på sykehus, gjerne med en mindre etterutdannelse med ledelseskurs, men uten en grunnleggende økonomiutdannelse.

Bare husk at man må ha minimum en Bachelor for å bli vurdert til opptak for medical school i USA, og at de setter som krav ett år på college i enten US eller UK før søking.[/quote]

Det er utrolig dyrt at læse medicin over i USA som udlænding, så med mindre du er stenrig synes jeg ikke det kan betale sig, og det kan tager mere end 15 år at bare betale gælden tilbage.

Hvis du valger at tage en MD/MBA er det bedst at først opnå et MD grad og derefter skal du specialiser dig, og så tag en MBA grad. Dem der tog MBA før specialisering ofte fortryder lidt fordi deres kontakte bliver “kolde” mens de læser til speciale.

Det er en kombinert grad jeg snakker om, altså ikke ta noe først og sist, det er ett studium med ett år mer enn vanlig MD, og sikkert mye tyngere.

Å studere i USA er dyrt, men for noen er det klart verdt det. Synes man ikke skal avskrive det som et alternativ, bare fordi det er dyrt.

Til Jon:

Hvilken uddannelse (kombineret grad) er det du taler om? Hvor kan man læse mere om den?

Hvad betyder MD? :slight_smile:

på forhånd tak!

[quote=“Miksa”:w3c3e49g]Til Jon:

Hvilken uddannelse (kombineret grad) er det du taler om? Hvor kan man læse mere om den?

Hvad betyder MD? :slight_smile:

på forhånd tak![/quote]

Doctor of Medicine (M.D. or MD, from the Latin Medicinæ Doctor) is an academic degree for medical doctors. It varies between countries, from being an entry-level professional degree, to being a relatively rare higher doctoral research degree.
http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Medicine