Flere svenskere på lægestudiet i Odense - kvotienten stiger

[quote]Sidste år søgte 861 nordmænd og svenskere ind på det eftertragtede studie, mens tallet i år er steget til 913.

For svenskerne har nemlig højere karakterer end danskerne og kommer derfor ind foran danskerne, siger Mogens Hørder, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet, til Ritzau.
[/quote]

Ja, så er mit bud er også at kvotiente vil stige i forhold til sidste år.

Kilde; http://www.bt.dk/nyheder/artikel:aid=455916/

Hej

Ikke fordi jeg har noget imod vores broderfolk. Men hvorfor skal nordmænd og svenskere optage så mange pladser på et så eftertraktet studie (ca. 30 % i Odense), de tager jo hjem når de er færdige?

Er det på grund af at omregning af karektere ikke er helt fair?

Læg mærke til det er svenskerne (EU land) der er “problemet” i den sammenhæng…Norge har kun 15 pladser i Odense jvf artiklen.

Det er debat der jævntligt er oppe og du vil kunne flere tråde om det på siden her…

Ja det er rigtigt. Min fejl. :slight_smile:

Jeg kan slet ikke se at der skulle være et problem, at svensker kan søge studiepladser i Denmark. Der vel ikke noget problem i, at EU borger kan søge studier på tværs af landegrænserne. Reglen gælder også for danskere der ønsker at studere i Sverige.

Ellers kunne vi i Denmark få forbehold i forhold til det større fællesskab, som vi ellers er så kendt for.

Jeg synes faktisk at vi er kommet godt efter med den nye gymnasiereform som egentligt kommer til at takle mange af problemerne da eleverne bliver specialiseret i bestemte retninger. Det har man nemlig gjort i længere tid så vidt jeg er orienteret i Sverige og nok også grunden til at svenskerne har bedre gennemsnit end danskerne.

Er også sikker på at lægemanglen i norden vil resultere i flere studiepladser.

mvh Abdi

Grunden til at svenskerne har bedre snit er omregningsfaktoren. Det er mange i Sverige som hvert år kommer ud med 20,0 i snit (= dansk 11,0). Det er trods alt sjældent i DK at man har 11,0 i snit.

Det kunne være sjovt at finde ud af hvor stor en brøkdel af de svenske studenter fra 2006 og danske studenter fra 2006 som havde kvotienten til at komme ind i år.

Nogen der ved om antallet af svenskere som søger ind også er steget i Århus og København… eller det er måske ikke offentliggjort endnu?

Jeg har ikke hørt noget.

Det svenske gymnasiesystem er også anderledes de har ikke alle de eksamnier som vi har - mener kun de får års karaktere? Det er alt andet lige lettere at fedte sig til en høj karakter end til eksamen…

Jeg har hørt at der var færre svenskere og nordmænd der søgte ind på medicin på KU i år. Jakob Lange mente vist det var fordi de havde sorteret de svageste ansøgere fra. Men det skal tages med forbehold, det var noget jeg hørte mens jeg sad i solen…

Uha, der fandt jeg kilden: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/ … 211940.ece

Jeg hørte et interview med Jakob Lange på P1 i går og han oplyste, at der var 8% flere ansøgere til medicin i år på landsbasis i forhold til sidste år. Hvor mange af dem der er svenskere ved jeg ikke, men under alle omstændigheder tror jeg Frold har ret i, at kvortienten igen i år vil stige…

Ja, jeg så også artiklen om at der er færre svenskere der søger ind på KU. Men synes det er en lidt mærkelig kommentar om at de sorterer de svageste fra… han hentyder måske til at de svenskere som har søgt ind har meget høje gennemsnit, siden danskerne ikke skal forvente flere pladser.

Inde på KU’s hjemmeside kan man i hvert fald se at antallet af ansøgere er steget, så hvis der er færre svenskere og nordmænd som har søgt ind, må der vel være flere danskere som har søgt ind i år :slight_smile:

“Jeg kan slet ikke se at der skulle være et problem, at svensker kan søge studiepladser i Denmark. Der vel ikke noget problem i, at EU borger kan søge studier på tværs af landegrænserne. Reglen gælder også for danskere der ønsker at studere i Sverige”

Er enig med dig så langt, at det er fint, at man kan søge uddannelser på tværs af landegrænser.
MEN, da svenskerne pt. ikke er i nærheden af at have studiepladser nok og pladserne pt. fordeles ved lodtrækning blandt dem som har 20.0 (dansk 11,0) så mener jeg ikke helt der er ens vilkår for søgning på tværs af landegrænser…

Et standardiseret karaktersystem for europæiske lande, samt flere universiteter/studiepladser i sverige er efter min mening løsningen på et problem jeg absolut mener er aktuelt - ikke mindst den danske lægemangel taget i betragtning!!

mvh, Docihope :slight_smile:

fuck… sidder her og bliver helt nervøs over om jeg bliver optaget eller ej. Har ellers syntes jeg var sikker frem til dette indlæg :? Har 9,6 i snit og søger ind på sdu. Hvor meget tror i den vil stige kvotienten? den var 9,5 for for ældre end 08.85. Hvis jeg så får en standby hvor stor er chance for at blive optage til aug så (hvor stor har den været tidligere) - vil helst nemlig ikke starte aug pga. planlagt rejse, ville heller have tilsagn. Og hvordan fordeler de pladserne fra de optagede på standby de ældste bliver optaget før? (alt hvis der er 7 der hopper fra i starten af aug får de 7 ældste standby’ere først tilbudet?) - det burde da være mest logisk da de ældste normalt starter i sep.

Altså så længe danskerne ikke har nogenlunde lige så stor chance for at komme ind i Sverige som svenskerne har for at komme ind i Danmark, så kan jeg ikke helt se at det skulle være helt fair forhold.

Er det overhovedet muligt for danskerne at læse medicin i Sverige egentlig? - jeg mener det må da kunne tælle på få fingre hvor mange i DK der har et snit på 11 eller over, og vi kan vel ikke forbedre vores gennemsnit ved supplering selvom vi søger ind i Sverige vel?

En anden ting jeg ikke helt forstår… hvordan kan det være at så mange får 11 i snit i sverige?? Svarer 20 i Sverige da til 10-11 og ikke bare 11…?

mackie, svenskerne nyder godt af en karakterskala på kun fire enheder, hvorved hver enkelt enhed favner ret bredt.

Jeg tvivler i.ø. på, at omregningen fra “20” (sum?) på den svenske skala til 11,0 på den danske holder. Selv havde jeg 10,8 i gns. på min studentereksamen, hvilket i 2005 garanterede mig en plads på Karolinska Universitet.

Jeg har kigget på tidligere ansøgertal, årets ansøgertal, tidligere grænsekvotienter samt overvejet den nye “Bonus A”-ordning (som vil presse kvotienterne lidt op), og jeg er nået frem til at jeg tror at grænsekvotienterne i år vil stige med 0.1-0.2 ved de tre universiteter (givet at antallet af studiepladser ikke ændres i år).

Men vi ved selvfølgelig intet med sikkerhed før den 28. juli :slight_smile:

20,0 i sverige svarer til 11,0 i dk. Søg på sirius eller cirius online her på siden, jeg har skrevet om det før.

svenskernes karakterskala minder om den gamle danske med g=godt, mg=meget godt, ug=… osv

deres hedder
ig=ikke godkendt (dvs. 00, 03, 5 i DK)
g=godkendt (6, 7, 8 )
vg=väl/over godkendt (8, 9, 10) og
mvg=mycket väl/meget over godkendt (10, 11, 13)…

har man mvg i alle fag får man snittet 20,0 - kender ikke omregningen for lavere svenske snit, men den beror på de enkelte fags vægtning på uddannelsen.

altså som før nævnt kun 4 trin som dermed dækker meget bredere (nogen vil sige unuanceret;-)). Det er altså nemmere at opnå et højt snit i sverige end i DK…

Danskere må gerne studere i sverige, begge lande er EU-lande og kan således frit udveksle/optage hinandens studerende… problemet er at man skal ha 20,0 i snit i sverige for at komme ind på medicin, hvilket ufatteligt få danskere kan leve op til - og selv da er man ikke sikker, men kommer til interview og sågar lodtrækning.

altså hårde odds at være dansker som søger studieplads i sverige - der bør ske en politisk ændring, eller måske to :slight_smile:

Det er også en forskel i, at i Sverige kan man lave en prøve i fagerne der man mangler det højeste karaktær, efter afsluttede gymnasiumstudier, for at få et højere gennemsnit (20.0 for medicin idag).

Det tælles(?)/gælder ikke da man søger om optagelse i Danmark via kvote 1, så på den måde er det fair nok. Jeg vil bare sige at der er mange svensker der trænger til at lave flere examensprøve for at få 20.0 og man er endda ikke sikker på at bli optaget. Min bror har en ven der med 20.0 søgte in til medicin i Uppsala, der har 80 uddanelsepladser per semester. Hun fik beskedet at hon var 140 reserv - dvs. der er ingen chans at hun bliver optaget. Endel prøver igen og igen og igen, men kommer ikke ind, selv om de har det højeste karaktær. Det har gjort at endel svensker der gærne vil læse medicin, og har et godt gennemsnit, søger ind till KU, SDU og/eller AU, der de ved, at de sandsynligvis kommer ind. På den måde er det i Sverige.

Jeg har selv 19.8 , vilket svarer til 10.4 i Danmark, og starter førhåbligt på KU i august. Jeg glæder mig riktigt meget til at studere medicin, OG at gøre det i København. Jeg kan lide Danmark, og danskerne jeg har mødt har alle været søde ved mig. Men selvfølgeligt ved jeg ikke vad jeg vil lave om 6 / 7.5 år. Det ved heller ikke ver enkel dansker. Måske bliver jeg i Danmark, måske ikke. Det er et umuligt spørgsmål. At tidt få høre af sygehuspersonal og andre; “Nå, hvornår tar du tilbage til Sverige?” skaber ikke en god grund til at blive i Danmark. Og vad med de danske læger der arbejder i Sverige? Er de landsforædere? De er ret mange.

Hvad skulle i gjort om situationen var omvend? Det samme, ikke?

Jeg kan godt se problemet i alle de svensker der starter på uddannelsen, men holder op af en en eller anden grund og flytter tilbage till Sverige.

Vad vil jeg endeligt sige? Det ved jeg ikke riktigt. En lille fortælling som giver perspektiv måske?

Til sidst, undskyld min mangelfylde dansk! =)