Farce: Lægehelikoptere kan kun flyve i dagtiden

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/01/02/060752.htm

Lægehelikoptere kan kun flyve når det er lyst
Dermed får en af de hidtil største investeringer i dansk akutberedskab kun begrænset effekt.

Har man ikke undersøgt det inden? - gud hvor er det jammerligt-pinligt.

jeg tænker at man har undesøgt det, og godt ved at det er et problem. men så vidt jeg ved er det bare et spørgsmål om at få markeret nogle højspæningsledninger og lidt forskelligt, så kører det igen.

Det næste er vel at de mangler night goggles, så de godt kan navigere om natten, men ikke se noget :slight_smile:

http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=4164160/

Misforståelse om lægehelikoptere
Der er tale om en misforståelse, når en række medier tirsdag har fortalt, at kommende lægehelikoptere i Danmark ikke vil kunne flyve om natten, fordi Danmark mangler detaljerede GPS-systemer, der fortæller om elledninger og andre forhindringer. Problemet med de manglende GPS-oplysninger fremgår angiveligt af en ny beredskabsplan, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt i høring, men det er ikke korrekt, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det er ud fra en henvisning fra SLV at de ikke kan flyve.
Igen det ville ikke være noget problem, for militære piloter, da de er trænet i den type flyvninger, samt har lært at flyve med “Night Vision Goggles”.
http://uuhsc.utah.edu/airmed/nvg.htm

Se er forskellen mellem nattesyn og NVG under en SAR mission
http://www.henry1.com/nvg/NVG%20Lost%20Hikers.wmv
org side: http://www.henry1.com/anvis9_nvg_night_ … oggles.htm

Selvfølgelig har man undersøgt det inden. Det er simpelthen et af vilkårene ved helikopterflyvning, at det er afhængig af forholdene. Risikoen for at haverere i en helikopter er stor, hvis det er nat eller forholdene er ugunstige. Også med NightVision. Man flyver jo heller ikke ud, hvis det blæser en halv pelikan. Sådan er det.
Til disse situationer må man have RRC (rapid response cars - altså lægeambulancer) i stedet.
Det er klart at bedst mulig uddannelse af piloterne vil gøre dette forhold bedre og at man i nogle tilfælde så måske alligvel kan flyve om natten, men det vil altså stadig være en afvejning á la at man ikke bedøver en 103 årig gammel dame med KOL, ustabilt blodtryk og nyresvigt for at operere hende i lilletåen.
Men sådan er det altså i alle lande - ikke kun i Danmark. Det er bare medierne, der har pisket det op til at det skulle være noget, det ikke er.

Det drejer sig ikke kun om ledninger ved helikopternes udgangsstation.
Det er hele Danmark hvor helikopterne kunne tænkes at lande.

Alt det, som I herinde hidtil har påpeget, er ganske fornuftigt.
En helikopter er dog under alle omstændigheder en god idé, også selv om den kun kan flyve i dagtimerne, da den jo er noget hurtigere end ambulancer og lægebiler, og har en meget større aktionsradius.
Problemet mht. til timerne hvor det lægelige beredskab står klart, gør sig ligeledes gældende for lægebiler, der nogle steder også kun er bemandet med læger i en vis tid af døgnet. Hellere en helikopter i otte timer end ingen helikopter i fireogtyve timer… selv om de jo er rasende dyre, og man ikke udnytter dem optimalt!

Jeg er enig i at forsvaret skal stå for piloterne… En B.S. i hver helikopter vil i hvert tilfælde højne standard og effektivtet betydeligt :wink:

Det er jeg ikke enig i. Forsvaret har en grim vane med at sende folk og materiel udenlands, og helikopterpiloter kunne nemt gå hen at blive en mangelvare i de kommende år.

Anyways, så tror jeg stadig det ville være en langt bedre ide at få mellem 60 og 80 døgnbemandede ambulancer, med falckreddere med PHTLS kursus indeni. Især holdt op imod 4 helikoptere fra Maybe Airlines, som kun kan/vil flyve under meget gunstige forhold.

Enhver, der har kørt lidt med lægeambulancen, ved hvor mange kørsler der bliver aflyst på halvvejen. Tænk engang hvor dyrt det ville blive i vedligeholdelse hvis det var helikoptere og ikke biler.

Alt det sagt, så er det også min store drengedrøm at flyve lidt helikopter og lege John Wayne læge. Men det er mit indtryk at vi ville få langt mere ud af et fintmasket ambulancenet. Vi bor trods alt i et land, der måler 300x300 km, med en af verdens mest udbyggede infrastrukturer. SÅ hurtige er helikopterne heller ikke på de korte afstande.

Ja, der er jeg enig. Jeg tænker lidt om helikopterne er udtryk for et pt. behov eller et lægebehov?

jeg er enig i alt overstående.
Jeg mener bare ikke at det ville være et problem, hvis forsvaret stod for piloterne.
De står allerede for nogle af de læge stillinger som er på RH Traumecentret…

Reddernes uddannelse, skulle ikke være phtls, men ATLS med en niveau 3/paramedic uddannelse.

De kan rigtig meget prehospitalt.

Jeg mener dog ikke at fx RH og ligende steder ikke skal have en heli pad, da intrahospitals akut transport/organg transplantation (organer/transplantations hold), ville skære vigtigt tid af, i steder for at skulle lande i kastrup, og så køre, til RH eller lande i fælledparken og så køre derfra.

Summa summarum, hvis man skal udleve sin drøm, som flyvende læge, skal det nok ske i fx Norge og ligende steder.

mvh
svend

Fedt svend, så er vi jo enige…

Og der er vel næppe nogen der kan være uenige i at RH og lignende steder bør have en Helikopter landingsplads. Det er dybt utilfredsstillende at de skal lande i fælledparken. (selv om det er meget fedt at stå der og se på… :smiley: )

En helt anden debat er selvfølgelig at man burde bulldoze RH, FRB, BBH og KAS Gentofte og sælge grundene, så der blev råd til at bygge et ordentligt tidssvarende sygehus til københavnerne, ligesom de har det i Århus (Skejby). Sorry, bare en lille kæphest af mine…

En helt andet - og noget mere spændende debat er, om det overhovedet har nogen effekt at bemande ambulancer/helikoptere med læger.
Eller om det bare skal være falckreddere, som vi har dem nu, eller paramedics - eller hvad det skal være. Søger man på pubmed efter artikler, der sammenligner læger vs. paramedics/sygeplejesker/EMT’s eller andre er der faktisk ikke nogen der kan påvise en statistisk signifikant større overlevelse af f.eks. traumepatienter, hvis det er læger, der har taget mod dem præhospitalt - det er da interessant… Måske skal de i virkligheden bare losses ind i en ambulance/helikoptere og fragtes hurtigtst muligt til nærmest level 1 traumecenter (scoop and run princippet), istedet for at stå og fedte med dem på lars tyndskids mark.

Jeg vil forbeholde mig retten til at sprænge Gentofte, bare for fornøjelsen.

Bispebjerg er ok, kan faktisk tilbyde meget…

Men Frederiksberg? Skulle laves om til Palliativ hospital, som skulle overtages af Skt. Lukas Stiftelsen.

Men har man overhoved muligehed for at udvide RH, så den kan rumme Akut funktionen, samt alle de andre specialist funktioner?

Det hedder forresten Scoop and go :slight_smile: Man løber aldrig på et skadessted :slight_smile:

Men hvis vi har paramedics, i ambulance / helikoptor, ville det være rigtig godt for alle parter.
Men vi skal også huske at to samarbejdet mellem læge samt paramedic er vigtigt, og symbiotisk, ikke fordi jeg neglisere niveau 2 reddere.

Et hold i Helikoptor skulle være læge, paramedic, +2x pilot/navigatør, vi skal jo også have muligheden for at prøve noget fedt. Personligt ser jeg frem til hvis jeg for muligheden for at købe de store TopGun solbriller og kommer ud og flyve med helikoptor/fly som læge… lidt egoistisk har man vel lov til at være :slight_smile:

God Weekend til alle

mvh
svend

???
Jeg synes bestemt at Ap Møller sponsorerede en helikopterlandingsplads på taget af RH. Eller blev det ikke til noget ?

Der er vel også et økonomisk spørsmål. Regner med at det er meget dyrere at ha en læge på vakt - enn en paramedic. Det vil måske være en interessant vurdering om heller nivået skal højes på allerede ansatte paramedics (er falckreddere parmedics?) - dette bliver vel også aktuelt mtp lægeambulancen - det er jo fint med nogle ekstra hænder, men to køretøj til skadested skaper også potentielle problemer?

Jeg vil også gærne flyve helikopter som læge - men mistænker at min (kommende) kompetanse, i de aller fleste tilfeller, vil være bedre utnyttet i f.eks et traumecenter - specielt om der finnes højt trenet paramedic til at gøre “min” job på skadested? (minn mig om dette om 5-6 år når jeg bruger all min tid på at få bli “flyvende” læge :slight_smile: )

[quote=“Dr. Lechter”:y09y9h4s]
???
Jeg synes bestemt at Ap Møller sponsorerede en helikopterlandingsplads på taget af RH. Eller blev det ikke til noget ?[/quote]

Det er korrekt.
Det var oprindeligt tænkt værende oven på den nye bygning (børneafdelingen)
Projektet blev sat i ro, men er for nylig blevet godkendt igen, og forventes lavet færdigt ??? :slight_smile:

Tak for en interessant debat. Jeg har et spørgsmål som nogle måske kan kaste lys over: Hvorfor kan man ikke bruge søværnets helikoptere? De står i forvejen standby. Hvis man udvidede det i forejen eksisterende beredskab kunne det vel løse problemet?
Er der nogen der har et fornuftigt svar på dette, eller er det blot et udtryk for kassetænkning?

Jeg kunne forestille mig at det er fordi søværnets helikoptere er nogle store skrumler som er pissedyre at flyve rundt i for at transportere en enkelt patient, og så at en lægehelikopter også kan udstyres specifikt til formålet.

Men jeg læste vist også et sted, at der var tale om en principsag: Søværnet skal løse andre opgaver end civil patienttransport, så de kan ikke GARANTERE at helikopterne er til rådighed når behovet er der. Det ville en lægehelikopter kunne.

Nu er söværnets helikoptere heller ikke speciels egnede til patienttransport, og de er jo allokerede til inspektionsskibene. Tænker du paa flyvevaabnets gamle Sikorsky maskiner, der er ved at blive aflöst nu?
Deres hovedopgave er SAR missioner (Search and Rescue, altsö söredning). Derudover hjælper de med civile opgaver i det omfang det er muligt.