EKG atlas - Poul Erik Bloch Thomsen

http://forlag.fadl.dk/vis_bog.phtml?uid=525

Poul Erik Bloch Thomsen,
192 sider,
udgave/oplag: 01/01,
årgang: 2002,
ISBN: 87-7749-276-5

Forlaget skriver

[quote]EKG atlas er udført i kittelformat og henvender sig til medicinstuderende og yngre læger, til sygeplejersker i koronarafsnit og intensivafdelinger, samt til skopvagter og bioanalytikere, der optager ekg og foretager kontrol af pacemakerpatienter.

Det er et rigtigt atlas, hvor der vises såvel hyppige som sjældne ekg-mønstre – med forandringer og arytmier.
Hovedvægten er lagt på forandringer og arytmier ved iskæmisk hjertesygdom – specielt det akutte iskæmiske syndrom.

Ekg-diagnosen bliver mere sikker, hvis man bruger bogens ekg´er som sammenligningsgrundlag. Forståelse af ekg´er lærer man normalt gennem praktisk arbejde, men kapitlet om ekg-forståelse kan faktisk være med til at øge kompetencen til at aflæse de små elektrokardiogrammer, når det virkelig gælder[/quote]

En glimrende bog for stud.med’eren som har interesse i kardiologi eller som bare gerne vil have et lidt grundigere kendskab til EKG-tydning.

Bogen begynder med en kort indføring i den basale elektrokardiografi - altså fysiologien bag EKG. Fortsætter herefter med en systematisk og praktisk vejledning i gennemgang af EKG, beskrivelse af de forskellige definitioner ( eskapaderytme, fusionsslag osv ), det normale EKG, esophagusafledninger, overvågningsafledninger, den elektriske akse, ventrikelhypertrofi, parasystoli, lungeødem, supraventrikulære takyakardier og mange flere…

Hvert afsnit er illustreret med adskillige EKG’er og en kort og let forståelig beskrivelse. Ud over alle “almindelige” afvigelser er der også afsnit om f.eks. holter monitorering, lægemiddelinducerede forstyrrelser, hjertestop og bogen slutter med “13 farlige EKG’er” - lidt ekstra lir til de ambitiøse eller nysgerrige.

Bogen er lavet til medicinstuderende og yngre læger. Den er spækket med EKG’er - hyppige såvel som sjældne. Koster mere end “EKG - let at se” men bogen virker også lidt ambitiøs. Ingen af bøgerne er et must for at bestå kardiologiblokken, så EKG-atlasset kan varmt anbefales til alle, der går med en lille kardiolog i maven eller som bare vil være ekstra godt til EKG tydning.