Diskussion om adgangskvotienten 2021

Jeg tænkte jeg gerne vil starte en tråd omkring hvad os kommende medicinstuderende regner med kvotienten bliver. Når det er sagt, kan man selvfølgelig aldrig vide hvad den bliver, men jeg læste et par tråde om kvotienten for sidste år 2020 og der var der nogle herinde der ramte plet :slight_smile:
Det vil derfor være fedt hvis folk ville fortælle om, hvilke forventninger i har til adgangskvotienten. Tror i at der er flere der søger ind, end sidste år?
Er der måske nogle kommende studenter herinde, som vil dele hvilket snit de søger ind me. Mit snit ligger personligt omkring på de 10,2-10,6 alt afhængigt af hvad jeg får af karakter og jeg regner med at søge ind på AU.
Jeg søger også kvote 2 på SDU.

Btw - @Anatomimiskmask Hej :slight_smile: Jeg ved ikke om du længere er aktiv, men jeg tror det var dig, da lavede nogle vildt præcise udregninger om kvotienten sidste år på AU/KU! Måske du også kunne kommentere?

andre ting såsom SDU kun modtager kvote 1’er med et snit over 9, tror i det gør at færre søger derhen? Det selvfølgelig kun størstedelen der søger ind på kvote 1 medicin som har et snit på 10+, så det kan måske har det slet ingen betydning?
hvor vil i mene jeg har størst chance henne?

Jeg skal indrømme at efter jeg selv kom ind på KU i sommer, har jeg ikke skænket adgangskvotienter mange tanker. Jeg kan dog huske hvor meget det hjalp mig at have nogle refleksioner omkring hvad sandsynligheden for at jeg kom ind, var.

Det er jo på mange måder en mærkelig tid og det påvirker søgetallene og dermed også kvotienterne i forhold til under “normale” omstændigheder.

Mindre ungdomsårgange

Der er generelt dalende ungdomsårgange og søgetallene burde dermed- alt andet lige - være faldende. Når der ikke er så mange unge mennesker er der heller ikke så mange der kan søge videregående uddannelse. Med tanke på den tid vi er i lige nu, vil en større del af en ungdomsgeneration formentligt søge uddannelse da jobmarkedet kommer til at være mere volatilt end før pandemien. Vi så at der sidste år var en rekordstor søgning på de videregående uddannelser på næsten alle retninger, til trods for at det var en mindre årgang end årene før. Dette var utvivlsomt en reaktion på pandemien og at der ikke var mulighed for at holde sit sabbat-år med enten rejse eller arbejde.

Verdens tilstand

Jeg tror at meget afhænger af om verden når at vende tilbage til en “normal” tilstand inden søgefristen til juni. Hvis dette sker kunne det tænkes at mange vil stille udrejselysten efter godt et år med restriktioner og social afstand. Hvis ikke dette sker vil de fleste formentlig droppe et evt. sabbatår og søge ind med det samme. Med andre ord vil søgepresset minde om det der var sidste sommer. Med forbehold for at man ikke kan regne med noget, så vil en mindre årgang, med det samme søgepres resultere i enten det samme snit som forrige år, eller en smule lavere.

Resultater og motivation

En anden komponent er hvordan det nye kuld af studenter håndterer den situation de er havnet i. Det kunne sagtens tænkes at mange bliver demotiverede af nedlukningerne og dermed ikke klarer sig ligeså godt til deres afsluttende eksamener som de ellers ville have gjort. Der vil altid være dem der er så dedikerede at de de får 12 i alt de rører ved, men en masse vil sikkert bliver påvirket, hvad enten de vil være ved det eller ej.

Et andet syn på dette er hvordan undervisere håndterer det at give karakterer til studenter der tager deres prøver under nye og unormale forhold. Nogle undervisere, og censorer for den sags skyld, kan tænkes, ubevidst, at lade studenter slippe afsted med lidt flere fejl - og stadig få topkarakter.

Suppleringstrick forsvinder

Et handy trick som jeg formoder har været udnyttet af langt over halvdelen af medicinstuderende siden 2008 - mig selv inklusiv - er fjernet. Fra 1. maj 2021 kan man, hvis man sommersupplerer fag, få nedjusteret sit karaktergennemsnit hvis det er lavere end hvad det var før man supplerede. Man kan med andre ord ikke tage sin studentereksamen med lave niveauer i fag man er stærk i, for så bare at “winge” mat, fysik og kemi med middelmådige karakterer.

Jeg har ikke gennemtænkt det i samme grad som jeg gjorde sidste år, da min egen optagelse var på spil, men dette er mine sammenfattede tanker om udviklingen i kvotienter

Jeg tror at adgangskvotienterne falder, fordi:

  • Der er færre til at søge
  • Det er blevet sværere/mere risikabelt af supplere
  • Det har været besværligt at være gymnasieelev det seneste år (alle ungdomsuddannelser)

Det eneste jeg kan se der taler for en stigning skulle være hvis der var endnu flere der valgte at søge ind tidligere end de ellers ville have gjort. Jeg tror bare at de fleste udnyttede den mulighed allerede sidste år da pandemien og nedlukningen var på sit højeste. Jeg kan ikke finde noget statistik på det, men det kan være at det findes.

Det eneste jeg har fundet er dette: https://dpu.au.dk/fileadmin/edu/Udgivelser/E-boeger/Ebog_-_Covid_19_og_3g_ernes_uddannelsesvalg.pdf

Jeg har ikke orket at trawle den igennem, men hvis man har lyst kan se hvad der kan trækkes ud af den.

Summa summarum:

Kvotienterne falder med 0,0 - 0,2 karakterpoint. Vi får se til august.

Held og lykke til alle

Disclaimer* - jeg har ikke sat mig ind i hvordan de forskellige universiteter ændrer deres optageforhold i kvote 2 prøver etc.

2 Synes om

Hej
Tak for det uddybende svar og beklager jeg svare så sent - igen, jeg var rigtig imponeret over din analyse fra 2020, det var lige spot on.
Alle de overvejelser du har gjort har jeg også tænkt på nemlig. Jeg tror også kvotienten falder svagt, (tror med 0,1). Må bare indtil videre håbe og krydse fingre for at jeg kan komme ind på ét af de fire universiteter.

Men et andet scenarie der kunne være skræmmende var, at de der blev studenter med høje gennemsnit udlod måske at søge ind i 2020 - da de følte sig confident i deres snit. Ved ikke om der er statistik på hvor mange der af studenterne de søgte videre? Føler bare de fleste der ville læse medicin normalt søger direkte ind, men måske at der var der ville udskyde deres studiestart pga. corona?

Du ved det sikkert allerede, men hvorfor kvotienten var så lav i 2019, men ret høj i 2018? Altså nogle ydre faktorer, der gjorde at kvotienten var så høj? Her er statistikkerne:

2020: 553(optaget) 3.176 (ansøger) 10,2 10,1 (adgangskvotient)
- med hurtigstartsbonus vil det så være 11,0 og 10,9
2019: 553(optaget) 2.866(ansøger) 10,9 10,8(adgangskvotient)
2018: 496(optaget) 2.827(ansøger) 11,2 (adgangskvotient)
(Der var flere der søgte ind på AU i 18’ end i 19 og var det bare fordi folk generelt scorede højere karakter?)

Der var en udvidelse af pladser tildelt til medicinuddannelsen på omkring 250, fordelt på de 4 universiteter. det gjorde at snittet fald i 2019.

Hvis du ender med et snit på minimum 10,2 som du skriver, så har jeg meget svært ved at se at du ikke skulle komme ind på mindst et af de 4. Hvis du ender med 10,6 tror jeg du frit kan vælge mellem alle 4.

1 Synes om